Annonse

Test av Peltor EEP-100 EU elektroniske ørepropper

Her har vi Peltor EEP-100 EU elektroniske ørepropper til jakt.
Her har vi Peltor EEP-100 EU elektroniske ørepropper til jakt.

Best når det smeller!

Peltors oppladbare, aktive ørepropper EEP-100 gir tilfredsstillende beskyttelse mot skuddstøy, og fungerer nokså godt til aktiv jakt.

Publisert Sist oppdatert

Under jakt med mye trasking, kan øreklokker fort oppleves som klamme og litt tunge på hodet. Da er aktive ørepropper et godt alternativ. Aktive hørselsvern slipper gjennom «vanlig» lyd, og demper støy over 85 desibel. 

Peltor EEP-100 er den enkleste (og rimeligste) modellen fra leverandøren, og kan ikke kombineres med jaktradio via halssløyfe, slik du kan med f.eks. Peltor LEP-200E OR.

Kompromiss

En utfordring som ofte gjør seg gjeldende med denne typen hørselsvern, er mye diskantstøy fra strie bekker, vindsus og rasling i lyng når du går. Lydbildet blir gjerne litt forvrengt, og den umiddelbare retningsbestemmelsen (f.eks. fra vingeslag) viser seg også ofte noe vanskeligere. 

Mot disse prøvelsene klarer våre testpropper seg ganske godt, de fungerer faktisk bedre enn mine egne formstøpte, aktive ørepropper. Du må riktig nok ta høyde for at en og annen skuddsjanse ryker, men det er likevel et greit kompromiss for å slippe tinnitus.

Tilpasning

Proppene har tre lydnivåer, som reguleres med en liten trykknapp på hver propp. Det følger med et lite kit av utskiftbare silikon- plugger i ulike størrelser, samt et par foam-plugger. 

Velg det som passer deg best. Selv foretrekker jeg foampluggene. De tetter godt, og gir grei komfort i øret selv etter flere timers jakt.

Lang ladetid

Lading gjøres via en mikro USB-kontakt, integrert i det medfølgende etuiet, hvilket oppleves som en praktisk og god løsning. Full opplading tar litt tid, og du bør påregne rundt tre timer fra veggkontakt eller PC. 

Da har du opptil 16 timers batterilevetid. Merk: Øreproppene slår seg automatisk av etter to timer for å spare batteri.

Trygt valg

For noen år siden testet vi noen svært enkle, aktive propper fra Starkey. Disse hadde en usedvanlig god og naturlig gjengivelse av lydbildet. Faktisk så god at man fort glemte å ta ut proppene etter endt jakt. 

Disse er dessverre gått ut av produksjon. Peltors propper er til nå et av de bedre alternativene jeg har prøvd, og et trygt valg for den aktive jeger. Med på kjøpet får du utskiftbare foam-pads for å begrense vindstøy, samt en gummiert senilstropp. 

Peltor EEP-100 EU elektroniske ørepropper:

Aktive hørselsvern med tre nivåinnstillinger. Kommer i kombinert oppbevarings- og ladeetui (mikro USB) med ladekabel. Varsling ved svakt batteri. IP54 (vannavvisende).

Batteri: Li-ion

Ladetid: Ca. 180 min

Batterilevetid: Ca. 16 t

Pris: kr 3 290,- (stor variasjon, sjekk prisjakt)

Leverandør: 3M Norge, 3mnorge.no

Kort oppsummert

Pluss

  • Demper godt

  • Enkle å betjene

  • Overkommelig pris

Minus

  • Akseptabel, men ikke optimal gjengivelse av lydbildet

  • Lang ladetid
  • Beskyttelse/gummiplugg til ladeport i etui røk og forsvant

  • Karakter: 4.5

Powered by Labrador CMS