Håper fortsatt å bli kvitt skrantesyke
Høyt bukkeuttak og generell bestandsreduksjon er blant de viktigste tiltakene som anbefales for å bekjempe skrantesjuke på Hardangervidda. NJFF ønsker ordinær jakt og lokal involvering.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Miljødirektoratet og Mattilsynet leverte 28. april sin anbefaling om håndtering av skrantesjuke til Landbruks- og matdepartementet. Håpet er fortsatt at smittereduserende tiltak skal kunne bidra til å utrydde klassisk skrantesyke. Høyt uttak av voksen bukk og bestandsreduksjon er sentrale virkemidler. Samtidig understrekes det at det er den samlede effekten av alle tiltakene som avgjør resultatet.
Uenighet
Miljødirektoratet og Mattilsynet er imidlertid ikke samstemte når det kommer til gjennomføring av bukkeuttak og bestandsreduksjon: Mattilsynet vil raskt inn med statlige fellingslag og ned mot en genetisk levedyktig bestand, uten at det er definert hvor mange dyr dette er. Miljødirektoratet mener på sin side det er helt sentralt at ordinær jakt er den viktigste uttaksformen i arbeidet med sykdomsbekjempelsen og kunnskapsoppbygging.
Miljødirektoratet mener også at det må legges opp til en forvaltning der det er grunnlag for jakt også ved en lav bestandsstørrelse i årene framover, da dette vurderes som avgjørende for å oppnå nødvendig aksept blant lokal forvaltning, rettighetshavere og jegere.
Helhetlig tilnærming
Fagsjef Siri Parmann i NJFF sier de støtter opp om smittereduserende tiltak og målet om å utrydde klassisk skrantesyke.
– Når det gjelder gjennomføring av bukkeuttak og bestandsreduksjon, er vi enige med Miljødirektoratet. Et viktig element her vil være en tett og løpende oppfølging av bestanden for å vurdere tiltak og videre strategi.
Hun understreker samtidig nødvendigheten av å jobbe helhetlig, og at også beitenæringen omfattes av tiltak. NJFF mener i tillegg det er riktig å legge opp til bestandsreduksjon av annet hjortevilt på og rundt Hardangervidda.