Annonse
Det brøles i fjell og det brøles i daler. Det er andre uken av oktober og brunsten er på sitt mest intense.

Reportasje | Hjortejakt i Skottland

Jubel på Jura

Når far din har rundet 70 år er det på tide at han får realisert en gammel drøm: Hjortejakt i åpent landskap på den skotske vestkysten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– He’s right behind the hill, we gotta crawl now, hvisker stalkeren Scott Muir. Jeg oversetter til min far, John Arne (71). De siste meterne må han og skotten krabbe i posisjon.

En halvtime tidligere satt vi på 500 meter avstand og studerte denne bukken ekstra nøye.

Stalkeren har vurdert den som skytbar, så gamlekaren har fått beskjed om å være klar for skudd straks vi er inne på forsvarlig hold og hjorten står høvelig til …

Skottland-drømmen

Vi er på Isle of Jura utenfor den forblåste skotske vestkysten. I tillegg til min far, er tre kompiser på plass. Samtlige har drømt om hjortejakt i Skottland i mange år, far min har hatt et ønske om å oppleve atmosfæren rundt den skotske hjortejakta i flere tiår.

Vi har utmerket hjortejakt hjemme på nordvestlandet, og hjort som er betydelig større enn den skotske, både i kropp- og gevirstørrelse.

Omsider i posisjon for skudd. Hjorten tegner tydelig for treff.

Far har flere hundre hjorter på baken etter et langt jegerliv. Det er ikke trofestørrelsen som har lokket, men det å kunne jakte hjort i et terreng helt ulikt liene hjemme.

Han var også tydelig på at vi måtte finne det villeste terrenget som var å oppdrive i Skottland. Dette minner om norske villreinfjell, flokker av hjort i de lyngkledde, bratte åsene, lange vandringer og spennende ansmygninger.

Vår inngang til dette området var via Mungo Ingleby i Sporting Lets. Firmaet formidler jakt og fiske for et stort antall gods i Skottland.

Far min (t.h.) fikk oppfylt sin gamle drøm på Jura, her sammen med sjef-stalker Craig Rozga.

Bukk i bakken

Når vi har krabbet et stykke fram, oppdager vi bukken på vei opp kneika på andre siden av et lite dalsøkk. Fortsatt på fint hold. Scott signaliserer at her er det dårlig med tid og ikke mange sekundene før sjansen er borte. Far har vært i slike situasjoner tidligere. Kula flyr.

Bukken deiser i bakken.

Framme på fallet er det tid for å slippe følelsene løs. Dette er stort. At vi har fått dele opplevelsen er viktig for både far og sønn …

Du bør være i brukbar fysisk form før du gir deg i kast med hjortejakta på den skotske vestkysten.

Intens brøling

Hjortejakta på Jura viser seg å inneholde alt vi har drømt om. Det er andre uken av oktober og brunsten er på sitt mest intense. Det brøles i fjell og det brøles i daler. På en av de vindstille finværsdagene kan bukkene høres på flere kilometers avstand.

Terrenget er fysisk krevende, men også av det vakreste man kan tenke seg. Dessuten sover og spiser vi godt på Ruantallain Estate, så vi restituerer godt mellom utmarsjene i bratte lier.

En av hvilehyttene som ligger i terrenget til Ruantallain Estate.

To jegere pr. guide

På Ruantallain er det to stalkere (kjentmenn) som har organisert seg slik at de går ut med to jegere pr. dag. Siden vi er fem jegere, er det ensbetydende med hviledag for en mann daglig. Vedkommende som har «pausedag» kan likevel henge på et jaktlag og filme eller ta bilder, om ønskelig.

Jeg er ute i lag med Robert Engdahl og sjefstalker Craig Rozga. Vi bruker formiddagen på å komme oss godt inn i terrenget og høyt opp, når det først er finvær. Vi går forbi noen haremflokker som Craig ønsker å la være i fred.

Bukkene er lovende, men er fortsatt unge. Vi er på utkikk etter noen større, hvor geviret er på retur …

Vi finner ham høyt oppe i en ås. Han avslører seg med intens og høylytt brøling.

Hjortejakta på Jura kan sammenlignes med villreinjakt i Norge. Kunsten er å utnytte de søkk og koller som terrenget byr på.

Krabbing og åling

Jeg har orkesterplass når Robert og guiden smyger seg innpå. Du må være villig til å bli våt på knærne for å lykkes med hjortejakta på Jura. Det er lite vegetasjon som gir skjul, kunsten er å utnytte de forsenkninger og små koller som terrenget byr på.

Det blir gjerne en god del lav åling også – denne situasjonen er intet unntak. Robert feller den gamle bukken omtrent i samme sekund som den later til å ha fått ferten av oss, forårsaket av dagens lumske vind.

Endelig min tur. Etter noen timers vandring og kikkertspaning finner vi en lovende bukk. Vi bruker en time på å komme i rett posisjon. Bukken er stadig i bevegelse og den har selskap av flere dyr. Vi blir liggende å avvente på 150 meters avstand. Omsider går bukken opp på en liten haug, stiller seg med bredsiden til, strekker hals og tar sitt siste brøl …

Det ble en drømmeuke. Samtlige fem jegere lyktes med å felle to bukker hver. Her en fornøyd Robert Engdahl.

Ukepakker

Ruantallain Estate er den største tilbyderen av jakt på Jura. Eiendommen er på ca. 20 000 mål og strekker seg fra øst til vest på Jura, med upåklagelig vilttetthet. Jaktfirmaet selger ukepakker, som starter med stags (bukker) i første del av sesongen, før man går over til felling av koller og kalver på seinhøsten.

En standard ukepakke inneholder 12 bukker fordelt på seks jegere som innlosjeres på godset med full pensjon. Moroa for vår del kom på ca. 20 000 kroner pr. person. Flybillett og leiebil kommer i tillegg.

På Ruantallain Estate har du også mange gode ørretvann i fjellene rundt godset, vel verd et besøk, med mye av den samme atmosfæren du møter under det skotske laksefisket. Vi tilbragte en natt i den vakre havnebyen Kennacraig, før vi tok ferga ut til øya. Anbefales.

Jakt med eget våpen i Skottland er ensbetydende med litt papirarbeid. Du trenger et såkalt Visitors firearms pass, et dokument som utstedes av det lokale politidistrikt i Skottland.

Visitor’s Firearm Permit

Du kan låne/leie våpen på de fleste gods i Skottland, men mange jegere foretrekker å ha med egen rifle/hagle. Det er ensbetydende med litt papirarbeid …
Det første du må gjøre, er å skaffe deg et europeisk våpenpass. Dette ordnes hos politiet, og tar normalt noen uker. Deretter må du ha et såkalt Visitor’s Firearm Permit, som utstedes av det lokale politidistrikt i Skottland.

Beregne minst to – tre måneders saksbehandling før du har dette i postkassa. Gjestelisensen ordnes gjennom det lokale jaktfirmaet du benytter, underskrevet av deg og vertskapet. De skal ha også ha kopi av våpenpasset ditt.

Godkjent Visitor’s Firearm Permit blir tilsendt i form av et spesielt vannmerket papir. NB! Det er kun dette originale våpendokumentet tollmyndighetene på flyplassene i Skottland godtar.

Stiller du med en kopi, tar tollen våpenet ditt i forvaring til du skal reise ut av landet igjen. Ammunisjon og sluttstykke skal fraktes separat fra selve våpenet (kan ligge i den vanlige bagasjen) men skal oppbevares i en beholder som kan låses. Lyddemper er tillatt i Storbritannia og kan fraktes sammen med rifla i våpenkofferten.

Reise

Isle of Jura ligger utenfor allfarvei på den skotske vestkysten. Du flyr enten til Edinburgh eller Glasgow, deretter videre i leiebil (ca. 3,5 time til Kennacraig fra Edinburgh). Videre med ferge (forhåndsbestill billetter) i ca. halvannen time til Isle of Islay, og nok en kort fergetur på 15 minutter til Jura.

Fra fergeleiet på Jura er det tre kvarters kjøretur ut til Ruantallain Estate, vår base under oppholdet. God standard på hovedveiene. Venstrekjøring.

Jakttilbydere

Ulike gods leier ut jakt på Jura, hvor av Ruantallain Estate er det største.

Ruantallain Estate:

fishing@ruantallain.co.uk

Ardfin Estate:

Tel +44 1496-820-396

Ardlussa Estate:

www.ardlussaestate.com 
og ardlussaestate@gmail.com

Barnhill Estate:

jamiefletcherscotland@gmail.com

Tel +44 1496-820-327

Forest Estate:

Tel +44 1496-820-217 Inver Estate: ded@inverfarmers.co.uk

Tarbert Estate:

Tel +44 1496-820-207

Fakta om Jura

Isle of Jura er en del av Hebridene på vestkysten av Skottland og er den åttende største øya i landet. Jura har et areal på totalt 365,43 km2 med knapt 200 innbyggere. Hjorten har mye utmark å boltre seg på.

Som ellers i Skottland er også whiskyproduksjonen på Jura og Isle of Islay en sentral virksomhet. Et besøk på et av de berømte destilleriene er obligatorisk for mange besøkende.

Den kjente forfatteren George Orwell tilbragte sine siste leveår på Jura. Huset han bodde i da han skrev mesterverket «1984» er i dag en av øyas turistattraksjoner.

Powered by Labrador CMS