Annonse
Mannlicher-Schönauer modell 1903 fra Steyr er en særdeles hendig og vellaget rifle. Denne er produsert i 1908. Helstokkrifler har siden den gang blitt kalt «Mannlicher».

Historien om Mannlicher-Schönauer modell 1903

Alle jaktriflers mor

De fleste jegere og skyttere har en ide om hva en Mauser er, og vil peke i den retningen når det er snakk om jaktriflas opphav. Men det var en annen produsent som først viste verden hva en snerten jaktrifle kan være.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Utviklingen av boltrifla startet og tok form på det europeiske kontinentet. Europa var fullt av motsetninger og konflikter, og våpenkappløpet var allerede en etablert politisk faktor. Alle statene satset tungt på militær våpenutvikling. Både Tyskland og Østerrike lå langt framme, og frembrakte samtidig de to mest ikoniske modellene av jaktrifler verden har sett.

For å finne en av de viktigste bidragsyterne til den sivile boltrifla, må vi til Oberndorf i Tyskland, hvor Den Kongelige Geværfabrikken (Königlich Württembergische Gewehrfabrik) lå. Her arbeidet en ung børsemaker ved navn Paul Mauser, født i 1838.

På begynnelsen av 1860-årene konstruerte han sitt første gevær for metallpatroner, som da var en helt ny oppfinnelse. Konstruksjonen hans hadde en typisk flaggsikring i bakkant, og roterende bolthode med to låseklakker.

Mannlicher-Schönauer modell 1903 fra Steyr er en særdeles hendig og vellaget rifle. Denne er produsert i 1908. Helstokkrifler har siden den gang blitt kalt «Mannlicher».

Mauser Modell 1871
I 1867 etablerte brødrene Paul og Wilhelm Mauser sin egen våpenproduksjon, som tidvis møtte mye motgang. Det var Paul som var den innovative av dem, mens Wilhelms sterke side var salg og forretningsdrift. Etter flere år med motgang, ble en variant av

Paul Mausers boltrifle akseptert av den prøyssiske arme som Mauser Modell 71. Rifla var så vellykket at den prøyssiske keiseren anså konstruksjonen som en statshemmelighet. Store partier ble produsert ved etablerte fabrikker, som blant annet Steyr Gewehrfabrik i Østerrike, og altså ikke ved brødrene Mausers beskjedne produksjonsbedrift.

Otto Schönauer sto for konstruksjonen av dette 5 skudds trommelmagasinet, som bidrar til såpeglatt sluttstykkegange og trygg mating av patroner. Det var kostnadene ved produksjon av slike deler som satte en stopper for riflemodellen.

Mannlicher tar blyanten fatt
Og nettopp Steyr-fabrikken i Østerrike hadde vel så stor påvirkning på utviklingen av sivile jaktrifler. Ved Österreichische Waffenfabriksgesellschaft i Steyr, satt Ferdinand Karl Adolf Josef Mannlicher ved tegnebrettet for å melde fabrikken på kappløpet om boltrifla.

Han var født i 1848 og var oppfinner og tekniker hos Steyr. Han konstruerte blant annet en rekke selvladermekanismer. Innsatsen ble regnet som så betydelig, at han ble adlet til Ferdinand Ritter von Mannlicher i 1892 av Keiser Franz Josef.

Mauserbrødrene «tvinges» til ekspansjon
I Tyskland ble brødrene Mauser i 1872 endelig forespeilet en bestilling på 100 000 rifler av modell 71, under forutsetning av at de kjøpte den Kongelige geværfabrikken for 200 000 Gulden. Først i 1874 kom finansieringen på plass, og Gebrüder Mauser & Co ble etablert.

Firmaet produserte tusenvis av Modell 71 til utlandet, blant annet til Kina. Wilhelm Mauser døde i 1882, og i 1884 ble Waffenfabrik Mauser stiftet som aksjeselskap. Paul Mauser fortsatte utviklingen av sin boltmekanisme, og var innom flere varianter på veien. Blant annet var Modell 88 tilpasset de nye røyksvake patronene, og hadde en åpning i bakre låskassebru som hevearmen passerte gjennom.

Patronene i kaliber 6,5x54 Mannlicher-Schönauer er ladet med lange, rundnesede 10 grams kuler, som originalen. Hylsene er i produksjon hos Norma.

Mannlicher presenterer boltrifle
Nettopp denne modellen var utgangspunktet da Ferdinand Ritter Von Mannlicher presenterte en boltrifle i Østerrike i 1893. Den hadde store likheter med Mausers Modell 88, med åpen låskassebru og et rekkemagasin av Mannlichers egen konstruksjon. Denne modellen ble solgt som armévåpen til Romania.

Steyrfabrikken hadde en tekniker ved navn Otto Schönauer. Han konstruerte et svært velfungerende trommelmagasin, som ble tilpasset Mannlicherrifla fra 1893, der hver enkelt patron har sitt eget leie. Mannlicher-Schönauer-rifla ble patentert i 1900 som et armégevær, men først i 1903 ble den satt i produksjon og solgt til den greske hær. Ferdinand Mannlicher døde i 1904.

Paul Mauser 1838 -1914. Bildet er hentet fra Ludwig Olsons bok Mauser Bolt rifles fra 1972.

Mauser Modell 98
Alle modellene til Paul Mauser etter -88 benyttet en lukket bakre bru. I 1892 ble den utenpåliggende, lange utdrageren patentert, og «mausermekanismen» var et faktum. Denne konstruksjonen ble forbedret i ulike små steg fram mot den endelige Mauser Modell 98. Noen av kvalitetene som kjennetegner denne rifla, er de to fremre låseklakkene, den kraftige utenpåliggende utdragerfjæren og den pålitelige flaggsikringen som griper direkte i tennstempelet.

Utdragerfjæren roterer ikke med bolten, men følger et eget spor i låskassa og griper fast i patronen på vei fra magasin til kammer. Dette gir såkalt kontrollert mating, som framheves som viktig sikkerhetsmessig, særlig ved jakt på farlig vilt. I 1898 ble Mauser modell 98 approbert av det tyske forsvaret. Mauser Modell 98 ble industristandarden for boltrifler, og er produsert på lisens i svimlende antall eksemplarer i en rekke land verden over.

Ferdinand Ritter Von Mannlicher 1848 – 1904.

«Mannlicher style»
Mannlicher-Schönauer Modell 1903 fikk derimot ingen suksess som armégevær, grunnet for høye produksjonskostnader. Steyr laget i stedet en serie sivile versjoner av rifla. Denne ble en umiddelbar suksess i jaktverden.

Den vesle helstokkrifla har en svært kompakt utforming med sin korte 45 cm pipe og slanke skjefte, og med sine 3 kg var den lettere og hendigere enn det meste annet av jaktrifler.

Selv om den langt fra var den første børsa som var skjeftet fram til munningen, kaller den engelsktalende verden fremdeles en helstokkrifle for “Mannlicher style”. Sluttstykkegangen er glatt som et såpestykke, og magasinfunksjonen likeså. Den ble som oftest levert med et snellertavtrekk som ga mulighet for svært presise skudd.

En av ulempene ved den åpne låskassa, var at den vanskeliggjorde montering av kikkertsikte. Hevearmen krever plass og gir en forholdsvis høy montering av siktet. En annen slagside ved konstruksjonen var at hele huset til flaggsikringen sitter på tennstempelet og blir med i slagsekvensen. Dette gir mye masse og treghet, og ikke minst en lang slaglengde.

Mauser M98 sluttstykke med den karakteristiske lange utdragerfjæren på høyre side.

Mytisk
Mannlicher-Schönauer Modell 1903 ble bare i liten grad kopiert av andre produsenter. Den var kamret i egne dedikerte patroner som 6,5x54 Mannlicher-Schönauer, og seinere 9x56 MS og 8x56 MS, men ingen av dem ble særlig populære i andre riflekonsepter.

En kjent Afrikajeger som het Walter Dalrymple Maitland Bell brukte en Mannlicher-Schönauer i kalibre som 6,5x54 MS, til å nedlegge mange av nær 1000 elefanter med sitt klassiske hjerneskudd. Rifla har også fått hederlig omtale av en rekke forfattere og kjente personligheter, som blant annet Ernest Hemingway og Teddy Roosevelt.

Steyr produserte varianter av Mannlicher-Schönauer helt fram til 1972, og i en rekke mer moderne patroner. Da ble den tatt av programmet, angivelig fordi produksjonskostnadene var for høye. Det har vært anslått at en rifle produsert i dag, med tilsvarende kompleksitet og kvalitet, ville blitt prissatt til om lag hundre tusen kroner.

Rifla hadde en praktisk funksjonsdyktighet og estetisk appell, som sammen med de mange mytene fra kolonitidens ville Afrika har gjort den til en legende. På tross av sin alderdommelige konstruksjon og akterutseilte kalibervalg, har den oppnådd et nesten myteaktig rykte som alle jaktriflers mor.

Skjematisk tegning av Mauser modell 88. Skissen er hentet fra Ludwig Olsons bok Mauser Bolt rifles fra 1972.

M 98 lever videre
Vi kommer uansett ikke utenom Mauser Modell 98, og sett i lys av dens historikk og popularitet, er det tross alt ikke så rart at den er langt framme i folks bevissthet. Boltrifla var utviklet og ment som et militærvåpen, men ble i tillegg produsert i sivile versjoner til jaktbruk.

Mauser produserte en egen serie fine jaktrifler, som ble markedsført som Oberndorf-Mauser. Disse hadde en slank jaktstokk, hengslet underbeslag og pæreformet hevearmshode.

Den åpne låskassebrua på Mannlicher-Schönauer modell 1903 gjør montering av kikkertsikte komplisert.

Helt fram mot 1909 ble det gjort forbedringer av jaktmodellen, med lengre låskasser for de nye magnumpatronene, og endringer i låskassebruene for bruk av de første kikkertsiktene. Særlig i de Afrikanske koloniene ble disse populære til storviltjakt.

Modell 98 har blitt produsert så å si kontinuerlig som jaktrifler av små og store produsenter over hele verden. Blant de større er Sako, FN Browning, Husqvarna og CZ/Brno.

Mange av disse er produsert etter andre verdenskrig, da militære rifler hadde tatt steget over til selvladermekanismer. Også vår egen Kongsberg Våpenfabrikk produserte jaktrifler basert på M98 i etterkrigstiden.

I motsetning til Mannlicher-Schönauer Modell 1903, har den gamle sliteren Mauser Modell 98 overlevd 120 år med teknisk utvikling, og framstår fremdeles som et reelt alternativ for kresne rifleentusiaster, og er ikke minst igjen satt i produksjon under samme logo som det hele startet med.

Dette tidsriktige Kahles Heliavier kikkertsiktet med fast 4 gangers forstørrelse er montert i en sidestilt hakemontasje, som gir høyde for hevearmen.

Kilder

Ludwig Olson, Mauser bolt rifles, Brownell & Son Publishers 1976
Per Øyvind Berg, Med hanen spent, Naturforlaget 2005
en.wikipedia.org/wiki/Mauser
en.wikipedia.org/wiki/Mannlicher-Schönauer
www.johnrigbyandco.com/guns/the-highland-stalker/
www.mauser.com

Powered by Labrador CMS