Annonse

Torsk:

Vil undersøke behovet for gytefredning

Nå skal forskere fra Island, Færøyene og Norge samarbeide for å finne ut av om det finnes vitenskapelige grunner til å frede torsken i gytetida.

Gyter fisken dårligere og får svakere avkom om den fiskes på under gytesesongen? Det skal forskere fra Norge, Island og Færøyene nå finne ut av.

På Færøyene er torsken fredet i fire måneder i forbindelse med gytesesongen, på Island rundt to uker. Norge har ingen slike begrensninger. Karantene er innført ut fra et føre var-prinsipp.

– Vi vet imidlertid for lite om hvor effektive disse tiltakene er. Vi antar at det ikke er bra for fisken med mye fiskeaktivitet når den skal gyte, men det er ikke vitenskapelig bevist, sier førsteamanuensis Marco Vindas ved NMBU Veterinærhøgskolen. 

Han leder forskningsprosjektet, som har fått navnet CODSPA.

Marco Vindas, forsker ved NMBU.

Farlig stress

– Hvis fiskepresset bidrar til både dårligere reproduksjonsevne og avkom som ikke vokser opp eller er deformert, kan det bli svært kritisk for hele populasjonen, sier Vindas.

Forskerne skal derfor forsøke å måle hvor mye av stresshormonet kortisol det blir i plasma, slim, eggene og sperma hos gytende torsk under gyting. Også kvaliteten på sperma og egg, samt utviklingen av befruktede egg, skal undersøkes.

– Sportsfiskerne påvirker neppe

I inneværende år er den totale torskekvoten i Norge nord for 62 breddegrad 175 253 tonn. Av dette er 7000 tonn til rekreasjonsfiske, ungdomsfiske og turistfiske. 

I Nordsjøen er det satt av en kvote på 3003 tonn torsk, i Skagerrak 92 tonn torsk. Her er det ikke satt av en egen kvote til rekreasjonsfiske.

Det betyr at yrkesfiskerne sammenlagt har en kvote på 171 348 tonn.

– Vi vet at bestandene minker, samtidig som det fiskes mer og mer. Risikoen er at fiskepresset blir for høyt, og at torskebestanden ikke klarer å hente seg inn. Worst case scenario er at populasjonen kan forsvinne helt enkelte steder, forklarer Vindas til Jakt & Fiske.

– Tenker du eventuelle begrensninger bør gjelde for alle, eller kun for yrkesfiskere?

– Det er mest sannsynlig yrkesfiskerne som påvirker populasjonen. Du kan ikke sammenligne å fiske ut 20 fisk på en lokasjon med å ta 1000 fisk fra en gruppe. Men det gjenstår å se om vi klarer å bevise en sammenheng mellom fiskepress og sviktende reproduksjon, sier han.

Ser også på klimaet

Også klimaendringene inngår i forskningsprosjektet, da torsken er temperatursensitiv når den skal gyte. Blir det varmere i vannet, må torsken kanskje gå dypere eller reise lenger nord for å finne gode gyteplasser. 

– Ved å samle data de neste tre årene og sammenligne det med tilgjengelige data fra tidligere år, kan vi se om torsken tilpasser seg klimaendringene og endrer vanene sine, sier Vindas.

Powered by Labrador CMS