Annonse

Test av Kahn K-005 S/S hagle

Test av hagle sideligger Kahn K-005 S/S

Velskytende sideligger

Sideliggeren Kahn K-005 S/S fra tyrkiske Kahn Arms har et tradisjonelt utseende, men byr på innovative løsninger innabords.

Publisert Sist oppdatert

Hagler fra Tyrkias mange våpenprodusenter er hyllevare. Mye har vært kopier av italienske hagler, men Kahn Arms har vært nytenkende med denne sideliggeren. Den har et tradisjonelt ytre med fine linjer, med urbritisk dekor på den myntfargede baskylen. Scroll og rosebuketter er direkteimport fra London. Pipeopphenget i baskylen er dog som hentet fra en over/underhagle.

Låseblokk

I stedet for den nærmest obligatoriske purdeylåsingen med doble låsehaker, er det her en solid og stiv blokk med låsehake i underkant av kamrene. Låsekilen sitter nede i bakkant av baskylen, som på en over/under-hagle. Låseblokka huser dessuten et par kraftige fjærer og utløserstag til de selektive patronutkasterne.

Et annet uvanlig trekk, er en spore som stikker opp i forkant av baskylen. Denne sørger for å trekke inn utkasterne når hagla lukkes. Den innovative konstruksjonen ser ut til å gi en stiv og presis låsefunksjon.

Test av Kahn K-005 S/S hagle
Den matte forniklede låskassa har en dekor med dempet eleganse etter britiske preferanser. De selektive utkasterne ekspederer tomhylsene effektivt.

Diskret dekor

Baskylen har en matt forniklet overflate med pen og diskret dekor, bortsett fra Kahns logo i gull på undersiden. Også avtrekkerbøylen er i samme farge. 

Innvendig har den en ryddig og fin mekanisme som sitter i ramma mellom tangen og avtrekkerplata. Det er altså ikke en tradisjonell bokslås, men samme løsning som man finner på de fleste over/underhagler. 

Test av Kahn K-005 S/S hagle
Låsekilen i bunnen av baskylen minner mye om låsingen på en over/underhagle. Legg merke til sporen som stikker ut foran hengselbolten for å holde styr på utkasterne.

Pipesettet har et enkelt perlekorn og nedsenket skinne, som gir følelsen av å være tett på kjernelinjen i våpenet. Pipene har utskiftbare choker, og det følger med fem chokehylser. 

Finishen er litt ru enkelte steder og kunne gjerne fått litt mer omsorg, med dette ville også ha drevet prisen opp.

Kontinentalt forskjefte

Skjeftet er laget av et fint stykke oljebehandlet valnøtt. Testvåpenet hadde fortjent et ekstra strøk olje. Grepsfeltene har fin laserskåret nettskjæring. 

Fortreet har litt bredde i kontinental stil, som gir mer føling med treverket under skyting enn de spisse britiske. 

Kolbekappen er i litt klebrig gummi, som hekter litt i jakka. Tilpasningen mellom stål og treverk har noen små gliper her og der. Hagla er utstyrt med reimfester.

Test av Kahn K-005 S/S hagle
Kassa på undersiden av kamrene huser en effektiv utkastermekanisme samtidig som den gir solid låsing av våpenet.

Manuell sikring

Testhaglas sikring på kolbehalsen har noen mangler. Den er heller ikke automatisk, slik at skytteren må huske å sikre våpenet sitt selv. Dessuten er den integrerte løpsvelgeren uten distinkte posisjoner. 

Løpsvelgeren kan bare aktiveres i sikret tilstand. I den litt flytende midtposisjonen, lar ikke våpenet seg avsikre. Det kan føre til grov språkbruk når tiuren bakser ut av krattet. Her er det rom for forbedring hos produsenten.

Test av Kahn K-005 S/S hagle
Maskinhuset i hagla er ryddig og pen, og viser blant annet en funksjonssikker løpssjalter for den enkle avtrekkeren.

Samarbeidsvillig

Kahn K-005 S/S er ingen lettvekter, men viste seg å ha en ganske god balanse og riktige mål etter min smak. Den er lett nok til å finne de spretne duene på sportingbanen, og tung nok for lange sideduer på jegertapen. 

Jeg opplevde hagla som artig å skyte med, og som overaskende samarbeidsvillig. Patronutkastet var kraftig, og tomhylsen landet samlet ca. tre meter unna.

For den som ønsker seg en klassisk jakthagle med sidestilte piper, er Kahn K-005 S/S et artig alternativ med moderne mekanisme. Børsa takler også det meste av dagens patroner.

Kahn K-005 S/S

Dobbeltløpet hagle med sideliggende piper i kaliber 12/76. Baskyle med engelsk scroll og rosedekorasjon. Gummi kolbekappe. Manuell sikring. Selektive utkastere. 5 Utskiftbare choker.

Vekt: 3290 gram 

Pipelengde: 71 cm 

Skjeftelengde: 37 cm 

Fall ved hhv. hæl og kam: 59 og 37 mm 

Pris: kr 16 380,-

Leverandør: Magne Landrø AS

Karakter: 4,5

Powered by Labrador CMS