Annonse

Test av R.F.M. Beccassier Soft

R.F.M. Beccassier soft er en svært lett hagle i kaliber 20 som ikke kjennes tung selv på slutten av dagen.
R.F.M. Beccassier soft er en svært lett hagle i kaliber 20 som ikke kjennes tung selv på slutten av dagen.

Ultralett sprederhagle

Ei superlett hagle laget for korte hold og rugdejakt kan kanskje virke noe snevert, men under rette forhold kan den også være et godt valg på både rype- og skogsfugljakt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Firmaet R.F.M. ble grunnlagt i 1957 av Luciano Rota og kona Maria Fausti, et ikke ubetydelig slektsnavn i Italias våpensenter Val Trompia i Brescia. Merket er lite kjent i Norge, men har nå en norsk forhandler.

R.F.M. Beccassier Soft er med sine 2,3 kg en av de letteste haglene på markedet. Som navnet antyder, er den ment som en hagle for korte hold på rugdejakt. Den kommer med en låskasse skalert til kaliber 20, og med korte piper.

Så lette og korte våpen er en drøm å bære langt. På banen derimot, gir lav vekt og kort pipe et ganske vinglete våpen. Det lystrer også dine mindre, uønskede bevegelser, og den minst nøling stopper svingen. Jeg slet med de tverrgående duene, når jeg ikke klarte å holde flyten på pipene.

Dette var med forbedret cylinder og kvart choke innskrudd. Denne hagla er ikke bygget for leirduebanen, men for de raske, intuitive skuddene på korte hold, hvor den er veldig kvikk i responsen.

Rekylen er merkbar i de 2,3 kiloene, så selv om den er kamret for 76 mm patroner er det lurt å velge lette ladninger. Det hagla mister i stødighet, tar den igjen i bærbarhet på lange dager i høyfjellet.

Den kraftige riflingen i choken gir hurtig åpning av haglsvermen for skudd på korte hold. Det er viktig å merke seg at den ikke er godkjent for stålhagl.
Den kraftige riflingen i choken gir hurtig åpning av haglsvermen for skudd på korte hold. Det er viktig å merke seg at den ikke er godkjent for stålhagl.

Spesiell choke
Våpenet kommer med en spesiell sprederchoke for det undre løpet. Dette er en såkalt «Paradox» choke, som er en trangboring med kraftig rifling i hele chokerørets lengde. Dette gir haglsvermen en rotasjon, slik at sentrifugalkraften trekker svermen ut og gir den god dekning på korte hold.

Jeg er fascinert av paradox-choken, med de mulighetene den gir når rypa virkelig trykker. På 10 meters hold fikk jeg en jevn og effektiv sverm på 50 cm i diameter med B & P 28 gram nr. 7,5, som er nær 3 ganger større areal enn skuddbildet fra halv choke (ca. 30 cm diameter).

For å få presset vekta ned, er låskassa laget av flyaluminium, som har høy styrke og lav vekt. Mekanismen er nett med forholdsvis delikate deler. Det er lagt inn en god fallsikring på hanene.

Sikringen på tangen er helt konsis og passe lett. Integrert i denne sitter også en god løpsvelger som lar seg operere selv i avsikret posisjon med helt distinkte bevegelser.

Hagla har stil selv om den er bygget som en lettvekter. Den dekorative perforeringen i topleveren er også vektbesparende.
Hagla har stil selv om den er bygget som en lettvekter. Den dekorative perforeringen i topleveren er også vektbesparende.

Overflødig baksikte
Vekten holdes også nede av de korte pipene på 60 cm, som bare er sammenføyd i kammerblokken og med en kort skinne i munningen. På toppen sitter en smal, ventilert jaktskinne med et fiberoptisk rødpunkt. Dessuten har importøren valgt å sette på et fiberoptisk baksikte med to grønne punkter, som omkranser kornet ved anlegg.

Jeg mener det er i veien for god hagleskyting, heldigvis kan baksiktet fjernes enkelt. Et mulig bruksområde for siktet er ved skyting med slugs.

Pipene er frittliggende mellom kammerblokka og en kort skinne ved munningen. Ejektorene er kraftige og effektive.
Pipene er frittliggende mellom kammerblokka og en kort skinne ved munningen. Ejektorene er kraftige og effektive.

Godt grep
Et kvalitetstegn er at nettskjæringen i grepsfeltene er håndskåret, og det sitter som limt i håndflaten. Pistolgrepet er passe bratt og med en svært slank profil, noe som dermed passer mindre hender. Den romslige kolbekappa er av gummi.

Det demper rekyl godt i det lette våpenet, men er litt klebrig og hekter fort i klærne. Hagla har reimfester montert, der det fremre er loddet på pipa med en nett liten plate.

R.F.M. Beccassier Soft er et friskt pust på haglefronten. Den ekstremt lave vekta gjør den lite egnet som allround hagle, men gjør den til riktig verktøy når det er duket for korte hold og raske skudd.

Spennende hagle for jaktsituasjonene der lav vekt og raske skudd er viktig, som støkkjakt på fjellrype eller skogsfugl.

PRODUKTNAVN: R.F.M. Beccasier Soft

PRODUKTFAKTA: Superlett O/U hagle kaliber 20/76. Stokklengde 36,5 cm Låskasse i aluminium. 60 cm lange piper uten mellomskinne. 6 mm ventilert toppskinne med fiberoptisk korn. Tre innvendige, utskiftbare choker, samt en utvendig sprederchoke. Automatiske utkastere og enkel avtrekker. Tilsvarende hagle er også å få i kaliber 12, den veier da 2,6 kg.

PRIS: kr 25995,-

LEVERANDØR: Våpensmia AS

KARAKTER: 4

Powered by Labrador CMS