Annonse

Test av Mossberg 940 JM Pro

Snasen halvauto for figurjakta

Mossberg er en av de store våpenprodusentene i USA. De er kanskje mest kjent for lav pris og enkel utførelse. En ny halvautomatisk hagle står litt ut fra mengden.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Mossberg 940 JM Pro er en forbedret og mer driftssikker variant av den gassopererte modell 930. I samarbeid med verdensrekordholder, skyteartist og youtuber Jerry Miculek, har Mossberg tatt fram en konkurransehagle med litt frekt design.

Glatt funksjon

Jeg likte å skyte med denne hagla. Opp- og nedspenning av sluttstykket var veldig intuitivt med de grove knottene, og ladeporten svelget patroner glatt og lydløst. Vekslingen gikk fint med både vanlige 24 grams leirduepatroner og 28 grams «High Performance» stålpatroner. Automatikken var raskere enn jeg kunne følge opp med annet- og tredjeskudd, og rask nok til at jeg fikk tilsnakk på banen for useriøs skyting.

Det lange magasinrøret gjør våpenet ganske fortungt. Ved skyting på leirduer er vekta egentlig grei, så lenge du kommer godt inn i banen til dua. I motsetning til vilt, holder de gjerne stø kurs. Dessuten bidrar frontvekta sammen med den myke gassvekslingen til liten opplevd rekyl, og rask kontakt med dua for annetskuddet.

Magasinåpningen er gjort ekstra vid ved å fjerne gods fra låskassa. Dessuten tar magasinet villig imot patroner uten den vanlige jamringen fra magasinfjæra.

Gullfarge

Både spennarmen til sluttstykket og utløseren er laget ekstra store, og er dessuten gullfaget i likhet med avtrekker, sikring, festemutter og kraftoverføring i fortreet. Gulldetaljer kan fort bli glorete, men her synes jeg de glir fint inn i designet. En brukervennlig detalj er skyvesikring på låskassehalsen, i stedet for boltsikring ved avtrekkeren som er vanlig for magasinhagler.

En annen fin og overraskende detalj er en signalstift inne i avtrekkerbøylen, som viser at den innvendige hanen er spent. Den er rask å konsultere på standplass før du roper opp dua.

De medfølgende styringsdelene for skjeftet gjør at hagla kan tilpasses den enkelte skytter godt.

Tilpasning

Det svarte plastskjeftet kan tilpasses skytteren. Sammen med skiver i kolbehalsen og styringsdeler bak i kolben, kan den gis både vridning (Cast) til høyre og venstre, samt 5 ulike høyder på kammen. Lengden justeres mellom 33 og 36 cm ved hjelp av mellomstykker foran kolbekappen. Intervallet er laget for den jevne amerikaner, men kunne gjerne vært noe lengre. Kappen er myk og rekyldempende, men litt klebrig til banehagle å være.

Kvalitetschoker

Pipa har en 9 mm bred ventilert sikteskinne, som nærmes står på søyler i underkant. Siktet er et trekantet Hi-Wiz fiberoptisk korn, som kan skiftes ut i flere medfølgende farger. Chokene er levert av kvalitetsprodusenten Briley, og det følger med 3 boringer, sylinder, kvart og halv, som alle tre kan brukes med stålhagl. Chokene strekker seg 30 mm ut fra pipene og har en tiltalende og grepsvennlig utforming. Magasinrøret er like langt som pipa.

I USA rommer det 9 patroner, men dette er en EU-tilpasset modell og er derfor plombert til å ta kun 4 patroner. Dermed er forlengelsen egentlig overflødig. Ladeporten er åpnet opp for raskere omlading, og patronheisen er også tilpasset dette.

Denne haglemodellen har et perforert avstandsstykke for kraftoverføring mellom gassregulatoren og låskassa. Den hindrer tilgrising med kruttrester, og sikrer god funksjon.

Mindre puss

Låskassa er i aluminium, eloksert i en gråblå farge. På toppen er kassa klargjort for montering av optiske siktemidler. Sluttstykket og dets glidestykke er overflatebehandlet for glattest mulig bevegelse. Den forgylte gassfordeleren skal etter produsentens utsagn redusere behovet for hyppig puss, og tåle minst 1500 skudd før problemer oppstår.

Mossberg 940 JM PRO er en festlig halvautomatisk hagle å ha med på leirduebanen. Den er et forholdsvis rimelig alternativ for den som ønsker en seriøs konkurransehagle for figurjakt, der skuddtakt og liten munningsvipp er viktig.

Mossberg 940 JM Pro

PRODUKTFAKTA: Gassoperert halvautomatisk hagle.

Pipelengde: 61 cm, vekt: 3450 gram.

Fiberoptisk korn og 9 mm bred ventilert skinne.

Magasinkapasitet: 4 patroner.

Syntetisk kolbe justerbar i lengde, høyde og side. Kaliber 12/76.

PRIS: 14995,-

LEVERANDØR: Oslo Skytesenter AS

KARAKTER 5

Powered by Labrador CMS