Annonse

Test av Browning B525 Compact light adjustable

Kompakt damebørse

Andelen kvinnelige jegere og skyttere øker stadig i Norge. Likevel er tilbudet av våpen med kvinnelige mål svært begrenset, og de må gjerne ta til takke med modifiserte modeller fra en ganske mannsdominert bransje.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Browning B525 compact light adjustable

PRIS: kr 26 990,-

IMPORTØR: Browning Norge AS

Brownings over/under er langt fra ny. Den er en videreføring av John Moses Browning sin B25 fra 1926, som var den første velfungerende serieproduserte o/u hagla i verden. Siden er den blitt produsert i mer enn en million eksemplarer, nå i 5.-generasjons utgave som B525.

Browning B525 Compact light adjustable har et skjefte som er tilpasset skyttere med kroppsbygning nærmere et kvinnelig gjennomsnitt.

God tilpasning
Lengden fra avtrekker til midt på kolbekappen er 34 cm, mot den vanlige 36,5. Pistolgrepet er også brattere, slik at avstanden fra hånden til avtrekkeren er kortet inn med 1 cm. Stokklengden kan økes ved å bytte kolbekappe. En viktig detalj er at kinnstykket er regulerbart i både side og høyde.

Fortreet er i standardstørrelse, med snabelavslutning og dyp nettskjæring.

Kvinner har gjerne en annen ansiktsanatomi enn gjennomsnittsmannen, og riktig regulering av kinnstykket vil være til hjelp for mange. Reguleringsmekanismen gir mer rom for endring enn en fornuftig modifisering av et fast skjefte. Pipenes lengde er balansert mot den korte stokken, og måler 61 cm. Den har en smal 6 mm, ventilert jaktskinne, med et forholdsvis stort perlekorn i sølv. Hagla er kamret for 76 mm patroner i kaliber 12.

Høy låskasse
Utkastermekanismen på Browning B525 sitter i fortreet, med innvendige haner som slår ut tomhylsene. Det gir også et lett svulmende forskjefte, som det er vanskelig å slanke vesentlig. Den forholdsvis høye Browning B525- låskassa, sammen med de ellers korte målene, gjør at hagla framstår ekstra kraftig på midten, og mister noe eleganse på dette. Hagla er forsynt med reimfester, og det fremre er sølvloddet på diskret vis til den underste pipa. Våpenet leveres med fire invector + choker og koffert.

Innfestingen i baskylen er tradisjonell, med dype klakker under nedre kammer.

Låskassa i lettmetall er dekorert med scroll rundt viltscener av fasan og and. Den har en kile av stål i baskylen over tennstiftene for ekstra styrke. Løpene er hengslet opp på en forholdsvis lav svingbolt, som henger i en ganske bred og dyp klakk under det nedre kammeret. Dette systemet bygger i høyden og gir låskassa sitt monumentale preg, men denne arven fra 1926 har tålt tidens tann og vist god slitestyrke.

Et særtrekk ved B525, er utkasterhanene på innsiden av fortreet.

Satt som et skudd
Materialvalget hjelper godt på totalvekta. I et slikt nedskalert våpen blir balansen fin med en lett kasse. Den lave vekta på 2860 gram kan gi overraskelser dersom hagla mates med de sinteste 76 mm jaktpatronene. Mange vil nok foretrekke å bruke en mild 30 eller 32 grams ladning for å gjøre den mer rekylvennlig.

Mer bly i lufta gir ikke nødvendigvis bedre treff. Vår kvinnelige testskytter, som måler 160 cm, var komfortabel med både stokklengden og den gode høydereguleringen av kinnstykket. De fleste hagler blir gjerne for lave, denne satt som et skudd.

Browningen med sin lavere vekt og gode justeringsmulighet i kolben vil være klar utfordrer til hagler som Sauer Artemis og Franchi Instinct Catalyst.

Powered by Labrador CMS