Annonse

Test av Franchi Elegante

Franchi Feeling Elegante er en pen budsjetthagle som er bygget etter italiensk tradisjon.

Klassisk italiener

Midt i jaget etter de mest moderne linjene, har Franchi tatt et steg tilbake til den klassiske italienske hagla.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Våpenprodusenten Franchi i Italia har de seinere årene lagt vekt på moderne stil og linjeføring i sine hagler. Ny i Norge er en prisgunstig over/underhagle i helt klassisk stil, som derfor har fått navnet «Elegante»

Fullvoksen

Franchi Feeling Elegante er en typisk italiensk jakthagle. Skjeftet er fullvoksent med et bratt pistolgrep, og måler 37 cm til avtrekkeren. Fortreet har mage og en brå kant som avslutning. Valnøtten på testhagla er penere enn gjennomsnitt for prisklassen.

Bakerst sitter en dyp og myk kolbekappe i et kunststoff som kleber lite. Jeg liker også at reimfestet ikke er montert, men følger med. Det er fordi jeg personlig aldri bruker reim på hagla, og derfor vanligvis må fjerne reimfestet. Fremre reimfeste er loddet på løpet, men bøylen ligger i den oransje kofferten.

Maskinrommet viser en klassisk italiensk over/under. Løpssjalteren er i støpegods, ellers er flatene jevne og polerte.

Italiensk stil

Låskassa er i blankt stål med gravyre på sidene, i form av forgylte avbildninger av fasan, rapphøns og rugde. Mer italiensk stil blir det ikke. Franchi har begrenset seg til en liten firmalogo i nettfresen på fortreet, samt en forgylt F på avtrekkerbøylen.

Et morsomt lite pek er gravyrsignaturen, som med liten skrift sier «Inc. F». Det er slik håndgravøren vanligvis etterlater navnet sitt, men her har den AI-styrte CNC-maskinen kanskje tatt grep?

Treg åpning

Mekanismen er også en typisk italiensk konstruksjon, som sitter mellom tangen og avtrekkerplaten i bakkant av baskylen. Den er enkel, har reine flater og virker godt bygget. Hanene har fallsikring, som fanger dem opp om de utløses av et kraftig støt. En solid automatsikring er også et pluss.

Sikringsfløyen sitter som vanlig på tangen, med en integrert løpsvelger. Pipeblokka og baskylen har minimale toleranser mot hverandre, og testvåpenet er svært tregt i åpningen. Bevegelsen vil slite seg løsere gjennom bruk, så det er nok lagt inn litt slitasjemonn i strammingen. Avtrekkeren er gullfarget og leverer et helt greit hagleavtrekk med passe vekt.

Utdragere

Pipene måler 71 cm og har en smal, ventilert jaktskinne. Overflatefinishen er god, stålet er velpolert og blåneringen dyp. Med tretoms kammere (76 mm) og liljestempel er hagla klar for hissige jaktpatroner med stålhagl.

Perlekornet er fiberoptisk rødt. Chokene er utskiftbare, og det følger med kvart, halv og full trangboring. Testhagla er bare utstyrt med utdragere, slik at tomhylsene må trekkes ut manuelt. Dette er helt greit i de fleste nordiske jaktsituasjoner. Så er det også lettere å samle opp tomhylsene.

Låskassa har en enkel og klassisk gravyre med italiensk viltmotiver.

God balanse

Franchi Feeling Elegante er både pen å se på og god å skyte med. Den er akkurat lett nok til behagelig bæring, men likevel tung nok til å gi flyt i svingen. Jeg opplevde hagla som godt balansert, og den nærmest smetter på plass i skuldra av seg selv når venstrehånden løfter mot målet. Hagla funksjonerte feilfritt under skyting. Skjeftet passet meg bra med sine litt store dimensjoner, og på jegertrapen bar pipene svingen godt gjennom dua.

Franchi Feeling Elegante er en klassisk italiensk over/underhagle med alle de tradisjonelle trekkene på plass. Her har Franchi spart på de riktige stedene og leverer en forholdsvis rimelig modell som egner seg godt som begynnerhagle for voksne personer.

Franchi Elegante

Klassisk over/underhagle i kaliber 12/76. Leveres med koffert og tre utskiftbare choker (kvart, halv og full trangboring). Automatsikring, fallsikring. Reimbøyler ikke montert.

Vekt: 3,2 kg

Pipelengde: 71 com

Skinnebredde: 7 mm

Fall ved hel: 59 mm

Fall ved kam: 37 mm

Lengde til avtrekker: 37 mm

Pris: kr 14.990,-

Leverandør: Norma AS, norma.as

Karakter: 4,5

Powered by Labrador CMS