Annonse

Test av Beretta 691 Vittoria

Beretta 691 Vittoria er et nytt stokkdesign på en velkjent låskasse.

Hagle med dametekke

Den italienske våpenprodusenten Beretta gjør en svært god figur på damefronten med sin nye modell 691 Vittoria.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Beretta 691 Vittoria

PRODUKTFAKTA: Jakthagle i kaliber 12/76 med skjefte tilpasset kvinnelig anatomi.

Hagla har Monte Carlo skjefte i oljebehandlet valnøtt og et klassisk forskjefte. Kolbelengde fra kappe til avtrekker er 35,5 cm.

Pistolgrepet har redusert radius. Nettskjæringen er tettere enn vanlig. Kolbekappa bygger 15 mm og er i mykt kunststoff. Låsetappene er selvstrammende.

Hagla har selektive automatiske utkastere, enkel avtrekker og skyvesikring med innebygget løpsvelger på kolbehalsen.

Pipene måler 66 cm, og sikteskinna er ventilert. Vekten på våpenet er 3,3 kg. Hagla leveres med 5 utskiftbare choker og plastkoffert.

PRIS: kr 31 900,-

LEVERANDØR: Schou våpen AS

KARAKTER: 6

Hagler tilpasset anatomien til damer kommer på løpende bånd fra de store produsentene. Beretta vil ikke være dårligere, og har lagt til sin Beretta 691 Vittoria i sortimentet. Konseptet innebærer ny design på skjeftet.

Tilpasningene er stort sett de samme som hos konkurrentene, men etter vårt skjønn har Beretta tatt det hele et steg videre.

Skjeftelengden er 35 cm fra avtrekker til midt på bakkappa. Kammen er også trukket lengre fram på kolben for å tillate et anlegg nærmere hånden. Fallet ved kammen er på 35 mm, og synker til 45 mm bakerst. Dette er fordi kvinners ansiktsanatomi innebærer generelt høyere og smalere kinnbein enn hos menn.

Skjeftet har fått en liten Monte Carlo, det vil si et lite fall fra kammen og ned til kolbekappa bakerst på skjeftet. Dessuten er pistolgrepet gitt en markert brattere kurve innvendig for å gjøre avstanden til avtrekkeren kortere.

Avstanden fra avtrekkeren til framkant av pistolgrepet er bare 8,5 cm. Også nettskjæringen er gjort finere med 1 mm mellom linjene, mot de vanlige 1,8 mm. Om dette er fordi jentene har mindre træler i hendene, vites ikke.

Uansett fant vår kvinnelige testskytter at målene satt godt i forhold til hennes skytestil. Både den høye og framskutte kammen, og det trange pistolgrepet er viktige endringer.

Balansen i våpenet er god, til tross for korte 66 cm piper. Her balanserer trolig den fyldige stokken noe. At vekten på våpenet ikke er redusert, gjør at rekylen oppleves som relativt mild.

Sterk kasse
Låskassa er den samme som Beretta har benyttet i 600-serien i en årrekke. Kjernen i konstruksjonen er de to koniske tappene i låskassa, som griper i tilsvarende fordypninger på hver side av øvre kammer. Systemet gir en særdeles sterk sammenføyning mellom piper og baskyle, og tillater også en av de grunneste låskassene på markedet.

Låskassa til Beretta har vist seg svært slitesterk, og tåler mye skyting. Alle delene er fint bearbeidet, og det er god orden i mekanismen.

Den lave høyden gir mulighet for smekre våpen som ligger godt i senterlinjen for pipene. De koniske låsetappene sikrer en tett låsing selv ved mye slitasje, og konstruksjonen er kjent for sin høye slitestyrke. Berettas bruk av gode materialer bidrar nok ytterligere til dette.

Beretta 691 Vittorias nærmeste konkurrenter er Sauer Artemis og Browning B526 Compact Light. Av disse framstår Vittoria som hakket mer perfeksjonert mot kvinnelig anatomi, særlig i pistolgrepet og de korte pipene. Når denne stokken kommer på en låskasse som er blant de beste i bransjen har vi en sikker vinner.

Låskassa til Beretta har vist seg svært slitesterk, og tåler mye skyting. Alle delene er fint bearbeidet, og det er god orden i mekanismen.
Powered by Labrador CMS