Kampen om gevirtronen

Andreas Odden fra Folldal med sin flotte Knutshø-bukk, målt til 991,3 poeng, som er rekordgeviret i Knutshø villreinområde.
Andreas Odden fra Folldal med sin flotte Knutshø-bukk, målt til 991,3 poeng, som er rekordgeviret i Knutshø villreinområde.

Bukkene i Knutshø villreinområde puster Forollhogna i nakken som produsent av de største villreingevirene. Men reinen har endret atferd, og har gjort jakta mer krevende.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Forollhogna villreinområde har siden 1970-tallet vært kjent som leverandør av våre største villreingevir. Kikker du på «Topp 50 lista» til Norges Jeger- og Fiskerforbund, kan Forollhogna smykke seg med 37 av de 50 største gevirene på adelskalenderen.

Bortsett fra norgesrekorden (1080,1 poeng, felt av Kåre Simahaug i Ottadalen, 1967), er de ni neste på lista alle skutt i Forollhogna. Som om ikke det var nok; dette villreinområdet i Nord-Østerdalen kan slå i bordet med 28 av de 37 gevirene som er over magiske 1000 poeng!

De siste 25 årene har imidlertid «1000-poeng bukkene» glimret med sitt fravær. Kun én bukk er målt til over 1000 poeng, skutt i 2014 av Kristoffer Langtjernet fra Kvikne. Rekorden i Forollhogna holdes av Espen Kongelf fra Tynset. Bukken, felt i 1993, ble målt til 1075,50 poeng, landets nest største, 4,6 poeng bak norgesrekorden.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.