Annonse
Artikkelforfatteren med fast fisk i den idylliske Engeråa. Elva er ansett som fluebinderne Erling Sand og Torill Kolbus favorittelv.
Artikkelforfatteren med fast fisk i den idylliske Engeråa. Elva er ansett som fluebinderne Erling Sand og Torill Kolbus favorittelv.

Reportasje || Engerdal

Finn roen i Engerdal

En soloekspedisjon langt av lei, eller dagsturer i villmarka? I Engerdal kan du få både i pose og sekk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Mitt første møte med Engerdal var unnselige Engeråa. Som ung fluefisker, på jakt etter den perfekte norske ørretelva, fartet jeg rundt med en drøm om å få oppleve en to kilos ørret suge i seg en selvkomponert flue. Beskjedne Engeråa leverte først, dermed var fast forhold opprettet!

20 år seinere lurer Engerdal alltid i bakhodet når nye utflukter skal planlegges. Og jeg er i godt selskap.

Hva som fascinerer? I Engerdal kan du glemme kjøpesenter, god mobildekning og et livlig bysentrum. Villmarks-kommunen er stedet hvor skuldrene og roen senker seg.

Både Gutulia og Femundsmarka nasjonalparkligger i Engerdal, og begge byr de på fantastisk villmark og prima fiskemuligheter. Mange organiserte turer inkluderer disse parkene, et godt valg om du vil vekk fra folk og øke ekspedisjonsfølelsen noen hakk.

Veinettet inn til attraktive vann er omfattende, noe som øker tilgjengeligheten for folk flest, enten du foretrekker å bo i telt eller hytte. Nesten samtlige vann er samlet på ett fiskekort, som kan kjøpes hos Inatur.

Tips 1:

packraft

Villmarkstur med sekk og telt

Med egen bil kan du velge og vrake i gode startsteder for flotte turer ut i villmarka. Om du ikke er komfortabel med å rigge og gjennomføre turen på egen hånd, kan du gå for en organisert pakketur.

Turens lengde og nivå er da helt opp til deltakerne. Noen tar én overnatting, mens andre er borte i dagevis. Et tips, spesielt om du vil inn i Femundsmarka (med eller uten flytende fartøy), er å mønstre på Femund II. Den har flere stopp langs Femunden og gir deg en pangstart på turen.

Mange stropper en packraft på sekken. De veier bare 3–4 kg, og gir turen en ny dimensjon.

Familievennlig fiske

Engerdal byr på ørret, abbor, gjedde, røye, harr, mort, sik og lake – og tilnærmet fangstgaranti. Perfekt for barna, hvor det å få noe er det viktigste.

Ørret er det mye av. Den finnes ikke i alle vann, men holder til gjengjeld fin snittvekt. Store innsjøer med innslag av hvitfisk huser ofte svært stor fiskespisende ørret. Isteren, Femunden, Storsjøen, Engeren og Vurrusjøn er velkjente og populære storørretdestinasjoner.

De fleste jakter etter storørret fra båt, oftest i form av dorging med flere stenger. Om du foretrekker å fiske fra land, gir vår-, høst og nattfiske størst sjans på de store.

Gode ørretelver er Engeråa, Sømåa, Galtstrømmen, Åa, Gløta og Femundselva. Sistnevnte er unik, åpen året gjennom og leverer stor ørret. Kilosfisk er vanlig, samtidig som det er fullt mulig å få fisk som bikker den magiske tokilosgrensa.

Ørreten er for øvrig lettere å komme på talefot med i elvene enn i de store sjøene.

Tips 2:

Glamping for alle

Om ikke telt og tursekk frister, kan Engerdal by på komfort, kultur, kos og godt fiske på andre måter.

Lei en hytte eller et glampingtelt, bo på hotell eller ha med «telt på hjul» i form av stort familietelt, campingvogn eller bobil. Dette kan være fine utgangspunkt for dagsturer ut i marka.

For småbarnsfamilier er det ofte lurt å veksle litt på inntrykkene, og en tur til Røros er å anbefale.

Gromt gjeddefiske

Engerdalen er viden kjent blant predatorfiskerne. Her svømmer gjedder som måler meteren i mange vann. Langsjøen, Vurrusjøen, Drevsjøen, Sørsjøen og Litj-Engeren er legendariske gjeddevann. Er du ikke så opptatt av størrelse, men foretrekker å fiske gjedde Monsen-style, og kanskje spise dem: finn fram kanoen og fisk langs land i områder ala Gyltingsmarka.

Her kan du skli gjennom små kanaler, forsere små vann og fange hissige gjedder overalt!

Lunefull abbor og storvokst sik

Abborfiske er i vinden, og i Engerdal kan du oppleve knallfiske fra land, fra båt og på isen. Fisket er jevnt over bra, og området byr på alt fra lettlurte «tusenbrødre» til høyrygget kilosfisk. Prøv wobblere og myke gummiagn, eller finn fram isbor og pilkeutstyr når isen legger seg.

For barna er abborfiske en sikker vinner, enten det foregår på isen eller med mark, spinner eller lette gummiagn sommerstid. Gyltingsmarka og Galtsjøen er attraktive områder for storabbor.

Siken har historisk sett vært viktig både for yrkesog sportsfiske på denne kanten av landet, som ettertraktet matfisk. Mange vann byr på et bra sikfiske.

Tips 3:

kano, elv, barn, familie

Grenseløst med kano, kajakk eller packraft

Lars Monsen har inspirert tusenvis av villmarkinger til å få flyt på fisketurene, og ofte nettopp i disse traktene. Kano er og blir en favoritt, og her er flere muligheter til å leie om du ikke har med din egen.

Med kano er det lett å padle langt, de er retningsstabile og rommer bagasje, barn og hund.

Firmaer som Lars Monsens Femunden Lodge og Femund Canoe Camp, har spesialisert seg på utleie og pakketurer med kano. En tur på en elv, fra A til B, er lett å gjennomføre, og gir solid mestringsfølelse.

Alternativt finner du ditt eget padleeldorado. Fiskemessig effektiv!

Siken er kanskje lettest å få på isen eller med fluestanga. Er den sulten, tar den alt! Isterfossen, Galtsjøen, Galthåen og Galtstrømmen er berømte for storvokst sik. Vannene i Gyltingsmarka, Engeren og Langsjøen er også verdt et besøk.

Legendarisk harrfiske

Monsen gikk for Engerdal

Lars monsen, packraft

Få kjenner Norges villmark som Lars Monsen. Nå har han startet villmarkscamp i Elgå, ved Femundens bredder.

Det har ført til en voldsom interesse for det lille villmarks-knutepunktet, og inngangen til nasjonalparkene Gutulia og Femundsmarka.

Sammen med Femund Nasjonalpark Hotel, Båtstø Camping og fergekaia til Femund II, har Lars Monsen Femunden Lodge fått sving på sakene. Og ja, det svinger ganske ofte her, Lars inviterer jevnlig til utendørskonserter med kjente norske band.

Foto: Daniel Nordengen.

Blant erfarne fluefiskere er det ingen hemmelighet at det i Engerdal svømmer mye og storvokst harr. Eksemplarer over to kilo landes i navnløse vann hvert år, men om du ikke er troféjeger og er folkesky, finnes det mengder av vann tett på veinettet, som huser flott harr.

Eller prøv nær overnattingsdestinasjoner som Galten Gård, som er å anse som et harrfiske-mekka. Isterfossen, Isteren, Galtsjøen, Galthåen og Galtstrømmen ligger kun minutter unna. Gyltingsmarka, Engersjøen, Engeråa, Gløta og Femundselva er også verd å nevne, om du vil fiske fin harr i et lett tilgjengelig område.

Tips til fiskekort og overnatting

Fiske er lett tilgjengelig i kommunen, og du trenger sjelden mer enn ett fiskekort for hele turen. Du finner mange fiskekort på inatur.no. Fiskekort for Engerdal dekker hele kommunen unntatt Isteren, Ormutusjøen, Svalsjøen, Sylens private område, Hundsjøen og Store Hyllsjøen.

Fiskekort for Sølensjøen og Spekedalen. Der finner du også fiskekort fra Isteren Fiskelag for fiske i Isteren.

Via inatur.no finner du også mange hytter i Engerdal.

Husk også at Statskog har flere åpne buer i kommunen: Gråsnesvikkoia ved Femunden, Ljørbua ved Galtstrømmen, Ljørkoia ved Sørsjøen og Røosbua ved utløpet av Røa.

Powered by Labrador CMS