Annonse

Fotostory || Hare

Hare til bords

Lykkelig er den hare som kommer til dekket bord ...

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sola er i ferd med å forsvinne i hori- sonten. Lange blå skygger kastes innover blant trærne. Tiden er inne for haren til å forlate sitt trygge leie.

Om vinteren er mattilbudet begrenset. Her i fjellbjørkeskogen lever harene stort sett av bjørkekvister. Vinterens kvistdiett er skrinn kost, bare 30–40 prosent blir fordøyd. Dette tvinger haren til å spise 500 gram kvist for å opprettholde sitt daglige energibehov.

Lykkelig er da den haren som kommer til dekket bord utenfor hytta mi.Imeren30årharjegfôrethareri fjellbjørkeskogen. Ved hjelp av et par lamper får jeg et innblikk i harenes skjulte natteliv.

En vinter hadde jeg en hare som alltid ble jaget bort fra matfatet. Men han var slett ikke rådløs, når maten var okkupert startet han et show foran konkurrenten med hopp, sprett og finter. Til slutt fikk han terget på seg den andre. Straks forfølgelsen var over, var han rask til å hoppe tilbake til maten – og på den måten fikk han stjålet til seg en munnfull …

Når blåtimen kommer, forlater harene leiet på leting etter mat.
Av og til blir det kamp om maten. Her går frambeina som trommestikker mot rivalen. Førstemann som lykkes med en direkte treff mot hodet eller kroppen, er som regel seierherren.
På dager med sterk vind, er harene mer på vakt. Da svekkes hørselen – harens viktigste sans.
Powered by Labrador CMS