Annonse

Regjeringen går mot nemndene – kun Slettås­flokken skal tas ut

- Dette er vi mildt sagt ikke fornøyd med, sier Knut Arne Gjems, nyvalgt leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Til tross for anbefaling fra rovviltnemndene om å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesonen, har regjeringen besluttet at kun Slettåsflokken skal tas ut.

Regjeringen kalte inn til pressekonferanse mandag kl. 10.00 for å orientere om fellingskvoten for vinterens lisensfelling av ulv. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) og helseminister Bent Høie (H) var til stede. Dermed var alle de tre regjeringspartiene representert når vedtaket i den betente ulvesaken ble presentert.

– Det er mange skuffede og misfornøyde jegere i Akershus og Østfold i dag, og det er de med rette. Nok en gang blir en aktiv ulveforvaltning trenert av Klima og miljødepartementet. Nå er vi kraftig lei! sier Knut Arne Gjems.

Første lisensfelling i sonen
– Dette er første gang det åpnes for lisensfelling innenfor ulvesonen. Denne beslutningen følger opp Stortingets vedtak fra 2017 om at vi skal ha forvaltning av ulv innenfor ulvesonen, sier landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) i en pressemelding.

Rovviltnemndene foreslo å skyte 43 ulver i løpet av lisensjakten, blant dem tre flokker med totalt 17 dyr innenfor ulvesonen – de etablerte revirene i Hobøl, Mangen og Slettås.

Ulvejakt innenfor ulvesonen
– Det er et gledelig element i dagens vedtak, og det er at vi har kommet dit at man åpner opp for jakt innenfor ulvesonen. Det har vi ventet på lenge, fortsetter Gjems. Stortinget har vært tydelige på at ulvesonen ikke skal være et rovdyrreservat. Det er derfor bra at vi endelig har fått hull på den byllen.

LIkevel understreker Gjems at NJFF vil forfølge ulvesaken politisk, for å få en mer aktiv forvaltning av ulven, slik at Stortingets ulveforlik kan bli oppfylt.

– Det er mange av våre medlemmer som ønsker å markere en tydelig motstand mot Elvestuens vedtak, avslutter Gjems. Han minner om de tusener som samlet seg i et fakkeltog foran Stortinget sist gang vi var i en tilsvarende situasjon.

– En voldsom arroganse
Senterpartiet mener regjeringens ulvevedtak er en hån mot folk som lever med rovdyrpolitikken tett på seg.

– Vanvittig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-lederen mener det er «vanvittig» at regjeringen verken har lyttet til rovviltnemndene eller de 150 ordførerne som i sommer undertegnet et opprop mot regjeringens rovdyrpolitikk.

– Ulvebestanden har økt kraftig de siste årene, og hvis det ikke blir skutt mer ulv enn det regjeringen nå går inn for, kommer den til å øke enda mer. Dette er stikk i strid med rovdyrforliket, sier han.

Han mener at statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) overkjører lokalbefolkningen og egne tillitsvalgte.

– Når det kommer til stykket, er det viktigere for ledelsen i Høyre og Frp å lytte til Ola Elvestuen (V) og byråkratene i Miljødepartementet enn til sin egne, sier han.

– Tillitsbrudd
– Med denne avgjørelsen gjør regjeringen og statsminister Erna Solberg en del av Norge om til et ulvereservat. Det er et tillitsbrudd og viser at regjeringen ikke er til å stole på i rovviltpolitikken, sier Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes.

Ifølge Bartnes er Norge allerede langt over bestandsmålet som Stortinget satte for bare to år siden.

– Skal ulveforliket være verdt mer enn papiret det er skrevet på, og norsk rovdyrpolitikk beholde et snev av troverdighet, kan ikke denne beslutningen bli stående. Nå må partiene bak ulveforliket sørge for at det de har bestemt, faktisk blir gjennomført, sier bondelagslederen.

FrP kritisk til egen regjering
– Jeg synes dette vedtaket er svært skuffende, sier Frps rovdyrpolitiske talsmann Terje Halleland. Han synes ikke vedtekt går langt nok.

– Man velger nå å se helt bort fra ulveforliket som et bredt flertall på Stortinget inngikk. Vi vil med dette ligge langt over bestandsmålene, og jeg har full forståelse for at folk i områdene med mye ulv vil reagere kraftig på dette, sier han.

Powered by Labrador CMS