Annonse

Kystsel:

Tredobler kvoten på steinkobber i Oslofjorden

Hvor mye steinkobbe er det egentlig på skagerakkysten? Jegerne og Havforskningsinstituttet har ulike oppfatninger.

– Vi har sjelden vært mer fornøyd med forvaltningen enn i år, sier NJFFs regionsekretær i Vestfold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

2. januar ble det igjen åpnet for jakt på steinkobbe langs kysten i Østfold, Vestfold og Telemark. Etter en uke er mer enn halvparten av kvoten tatt ut.

– Denne økningen er vi veldig fornøyd med, selv om forslaget vårt var 180 dyr, sier Øystein Cock Rønning, regionsekretær for NJFF Vestfold.

Endelig blitt hørt

Fylkeskommunen og flere andre høringsinstanser har vært pådrivere for få å økt kvoten i området. Vestfold Fiskarlag og NJFF Vestfold er blant dem som i sine høringsuttalelser til Fiskeridirektoratet i desember 2022, ønsket at kvoten burde økes i år basert på medlemmers observasjoner av sel i området.

Fra 41 til 119 sel

Årsaken til den tilsynelatende vendingen fra Fiskeridirektoratet skyldes at Havforskningsinstituttet (HI) har kommet med nye bestandstall.

Ifølge regionssekretæren er dette helt andre toner enn tidligere.

– Nå føler vi at vi får gjennomslag for det vi har hevdet i mange år: at bestanden er høyere enn Havforskningsinstituttet har ment og at det er naturlig å ta ut en større andel av bestanden, sier Cock Rønning.

Han legger til at de nye kvotene er en positiv utvikling som gir grunn til optimisme for en sunnere forvaltning.

Ingen vending

– Dette er ingen vending fra tidligere år. At vi har foreslått for Fiskeridirektoratet å sette en høyere kvote i år, skyldes at vi har telt dobbelt så mange dyr som ved forrige telling, sier Kjell T. Nilsen ved HI.

HI står for tellingen av all sel langs hele kysten, men opplyser at det på grunn av ressurser tar fem-seks år å telle seg gjennom norskekysten. Forrige gang det var telling av steinkobbe i Skagerrak, var i 2016.

Økningen i Østfold, Vestfold og Telemark skyldes dels bestandsvekst. Men også migrasjoner fra Sverige er medvirkende til at det nå er flere dyr fylkene rundt Oslofjorden.

– Det er mange som skriker om at det er masse sel nedover kysten. Men vi har ikke funnet så masse sel som noen skal ha det til. Det er noen konsentrasjoner, sier Nilsen.

Når det gjelder steinkobbebestanden i Østfold, Vestfold og Telemark er det i hovedsak snakk om konsentrasjoner rundt Hvaler, Færder og samt Jomfruland.

Powered by Labrador CMS