Annonse

Diaré dreper rådyr på Østlandet

Det kan se ut til at antal rådyr som dør av diaré øker. Foreløpig vet ikke Veterinærinstituttet nøyaktig hva tilstanden skyldes.

Nesten ukentlig avlives syke rådyr langs Oslofjorden. Årsaken er en type diaré Veterinærinstituttet foreløpig ikke har funnet årsaken til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Rolig står rådyret der i kålåkeren og spiser. En tilforlatelig fin naturopplevelse.

Det er først ved nærmere ettersyn man registrerer at bakparten, som skulle vært hvit, er mørkebrun, seig og klissete. Trolig kommer geita til å dø av diareen innen året er omme.

Nå kan det se ut som om det er økning i antall rådyr som dør som følge diaré, men mørketallene er trolig store, og kunnskapen om smitten er liten.

Feil side av fjorden

Problemet ser ut til å være størst på østsiden av Oslofjorden.

Les også: Dronesuksess i Østfold

– Grovt regnet håndterer fallviltgruppa i Moss og Råde kommune omtrent 100 rådyr i året. Av disse er det påvist diaré på mellom 20 og 30 dyr, sier leder i fallviltgruppa Tore Opperud i Moss kommune.

Både han og landbrukssjef Harald Urstad understreker at det er en viss usikkerhet knyttet til tallene.

– Et dyr som blir påkjørt vil for eksempel i hjorteviltregisteret bli registrert som trafikkdrept, i stedet for sykt. Vi opplever at mange av disse dyrene oppsøker eller oppholder seg i mer urbane strøk, og da kan en andel av påkjørte dyr også være syke, sier Urstad.

Han ønsker noen klare anbefalinger til hvordan den lokale forvaltningen kan håndtere problemet best mulig.

– Vi trenger å finne ut av om dette er smittsomt eller ikke, og hvorvidt vi kun skal ta ut syke dyr eller tenker på større uttak i bestanden, sier Urstad.

Ingen klare svar

Diaré blant rådyr er godt kjent, ikke minst fra Danmark der bestanden har gått fra en årlig avskyting på omtrent 130.000 dyr til 80.000. På grunn av en stor bestandsreduksjon på Fyn, kalles denne tilstanden også «Den Fynske syge».

– Dette er en kompleks problemstilling som ikke har noen klar årsak. Men det kan hende at parasitter spille en rolle. Det er ikke påvist andre smittestoffer som virus eller bakterier hos de dyrene vi har undersøkt, forklarer veterinær og fagansvarlig for vilt Malin Rokseth Reiten ved Veterinærinstituttet.

Hun kan fortelle at omlag 60 prosent av alle innrapporterte tilfeller av diaré på rådyr i hjorteviltregisteret mellom 2012 og 2022 kommer fra Østfold og Akershus.

Året rundt

Også viltforvalter Pål Sindre Svae i Indre Østfold kommune bekrefter at de ser en økning i antall tilfeller.

– Dette kommer og går litt. Men der vi i tidligere år gjerne så syke dyr tidlig på våren og skyldte på hard kost, ser vi nå tilfeller året rundt.

Powered by Labrador CMS