Har fjernet 14 tonn stillehavøsters
I fjor ble hele 148 strender langs kysten av Vestfold og Telemarks ryddet for stillehavsøsters.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Vi blir ikke kvitt stillehavsøstersen, men plukkingen har god effekt lokalt. Vi prioriterer områder der de gjør størst skade, som badestrender og i naturvernområder, sier feltansvarlig for Østersdugnaden, Maren Bonsaksen, i Vestfold og Telemark fylkeskommune.
Stillehavsøstersen er svært skarp og kan gjøre stor skade på både mennesker og dyr hvis man tråkker på skjellene. I 2019 etablerte fylkeskommunen og statsforvalteren i fylket prosjektet Østersdugnaden for å bremse spredning langs kysten.
I 2022 ble det fjernet totalt 14 tonn av arten Miljødirektoratet har svartelistet fordi stillehavsøstersen utgjør en trussel mot andre arter, som flatøsters og blåskjell.
Vestfold og Telemark fylkeskommune har over lengre tid jobbet med flere aktører for å finne ut hvordan man kan få en bedre etterbruk av skjellene som blir fjernet.
– Det har resultert i en satsing på østersbrenning, hvor vi kan framstille kalkmaling og kalkmørtel til bruk på kulturhistorisk bygg. Akkurat nå venter vi på byggetillatelsen av en ovn for dette og andre tillatelser for å iverksette brenning av stillehavsøsters, forklarer Bonsaksen.