Annonse

Meraker Brug:

Slutt på eksklusiv elgjakt

Tilrettelagt elgjakt med guide og løshund har vært et tilbud på noen av valdene til Meraker Brug. Hva som blir Statskogs utleiepolitikk framover, gjenstår å se.

– Det ligger litt i kortene at eksklusiv elgjakt vil bli tonet ned. Det er ikke kjerneoppgaver for Statskog.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det sier ordfører Kjersti Kjenes i Meråker kommune til Jakt & Fiske etter at det ble klart at Statskog blir den nye eieren av Meraker Brug AS, en eiendom på hele 1,2 millioner dekar i Trøndelag.

Nordmarka i Oslo er til sammenligning på 430 000 dekar.

Forutsatt at kjøpet til den nette sum av 2,6 milliarder blir godkjent av Stortinget, betyr det at du og jeg får større tumleplass med børse og fiskestang enn tidligere på denne kanten av landet.

Å sikre jakt- og fiskemuligheter overfor folk flest, er en viktig del av samfunnsoppdraget til Statskog.

Lokale avtaler videreføres

Meraker Brug AS, lokalt omtalt som Bruket, er i mange sammenheng framholdt som forbilledlig i sin forvaltning av vilt- og fiskeressursene. Innenbygdsboende i Meråker har bl.a. gratis småviltjakt uten hund på om lag 600 000 dekar i kommunen, samt fiske med krokredskap på det samme området. En avtale Statskog akter å videreføre.

– Det vil vel bety at noen får rettigheter på statens grunn, som andre ikke nyter godt av?

– Ja, men vi nødt til å respektere gamle rettigheter og kommuneavtaler i Meråker, som går tilbake til 1970-årene. Løpende avtaler er ikke noe vi bare kan sette en strek over, sier Gunnar Lien, administrerende direktør i Statskog.

Dyr elgjakt?

Meraker Brug AS, eid av firmaet Astrup Fearnley siden 1906, har i en årrekke reklamert med tilrettelagt elgjakt.

I klartekst; jakt med lokalkjent guide og løshund, god elgbestand og romslige kvoter på deler av eiendommen. Inklusive høyere servicegrad på innlosjering og mat.

Noen ener denne jakta er for dyr for den jevne elgjeger, andre at det er et spørsmål om prioritering. Brukets Prisliste for storviltjakt, viser at prisnivået ikke er avskrekkende.

– Det aller meste av elgjakt er tilgjengelig for vanlig leie til jaktlag, mye likt hvordan Statskog og andre store grunneiere tilbyr elgjakt, opplyser utmarkssjef Jakob Haugen hos Meraker Brug.

Rypeterreng med hytte

På småviltfronten har man et variert tilbud for rype- og skogsfugljegere, i form av terrengleie med hytte for kortere og lengre perioder av høsten, til varierende priser. I tillegg til utleieterrengene har det blitt solgt ordinære småviltkort på åtte vald gjennom Inatur.no.

Hva som blir Statskog-politikk i elgskogen og i rypefjellet i Meråker framover, gjenstår å se.

«Meraker Brug-pakka» har også laksefiske på menyen, representert ved blant annet den 6 km lange Renå-strekningen, med 16 definerte høler i øvre deler av Stjørdalselva. Strekningen er klassiker med laksefiskehistorie tilbake til andre halvdel av 1800-tallet.

Powered by Labrador CMS