Annonse

Forskere

Klima­endringer bidrar til torske­krise

Et godt torskemåltid kan bli sjelden hvis reduksjonen i torskebestanden varer. I sommer har det vært forbudt å fiske torsk i Oslofjorden og Skagerrak. Torsk som biter på, må kastes ut igjen.

Klimaendringene er en viktig grunn til årets torskekrise, ifølge havforskere. Økosystemet er i endring og truer torskens næringsgrunnlag i Sør-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Næringsgrunnlaget for torsken har kollapset. Økosystemet har vært gjennom det vi forskere kaller et regimeskifte, sier forsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet til Aftenposten.

Ifølge Johannessen har det skjedd store endringer i planktonbestandene etter 2002. En viktig årsak er at gjennomsnittstemperaturen har steget med 1,5 grader siden 1980-tallet.

– Hovedårsaken er trolig at det er blitt varmere i sjøen, sier Johannessen, som understreker at klimaendringer kommer på toppen av tilførsel av næringsstoffer fra landbruk, industri og bruk av fossilt brensel.

Når det gjelder torskebestanden, fant forskerne i 2018 nesten ingen ettåringer. Årsaken er mest sannsynlig matmangel.

– Småfiskene og rekene som de lever av, er sterkt redusert. Torskeyngelen har derfor trolig sultet i hjel, eller de er blitt spist fordi de ble svekket av for lite mat. Og uten ettåringer, blir det ingen toåringer, sier Johannessen.

Les også: Hva betyr torskefredningen for deg.

Data i 100 år
Hvert år siden 1919 har havforskere med base i Flødevigen utenfor Arendal samlet inn data om arter i Skagerrak ved å kaste strandnot på over 100 faste steder langs kysten. Ved å sammenligne data fra år til år, har forskerne funnet at det skjer endringer i artsmangfoldet.

Ifølge Halvor Knutsen, som leder Senter for marin forskning ved Universitetet i Agder, kan dagens sentrale arter bli redusert eller helt borte.

– På svenskekysten er det de siste 20 årene blitt drastisk færre torsk langs kysten. Lignende tendenser er observert i østlige deler av kysten på Sørlandet, sier Knutsen i en artikkel laget av Universitetet i Agder, som mandag ble publisert av forskning.no.

Varig endring?
Forskerne frykter at endringene er varige.

– Det bekymringsfulle ved slike skifter i økosystemet er at vi aldri har sett at det gamle systemet har kommet tilbake igjen, sier Johannessen til Aftenposten.

Fra 15. juni har det vært forbudt med torskefiske langs kysten fra Telemark til svenskegrensen. Forbudet gjelder ut året og omfatter både yrkesfiskere og fritidsfiskere. Årsaken er at torskebestanden er truet.

23. juli innførte EU forbud mot kommersiell fangst av torsk øst i Østersjøen. Det var det første EU-forbudet i sitt slag som gjelder en art i Østersjøen.

Powered by Labrador CMS