Lokalbefolkningen bekymret for turister som fisker ett tonn om dagen
Lokalbefolkningen på Sørøya i Finnmark reagerer på det de mener er et overfiske i turistnæringen.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
– Jeg har flere ganger sett folk som har stått og skåret hundrevis av kilo med filet. Det er helt utrolig. Du har feil type turister når de fisker ett tonn om dagen, sier innbygger Ole-Gunnar Rasmussen til NRK.
I hans hjemkommune Hasvik, som har drøyt 1.000 innbyggere, er det ni registrerte turistfiskebedrifter. Til disse betaler turistene tusenvis av kroner for kost, losji og fiskerettigheter i Norge.
Turistene har kun lov ha med seg 20 kilo fisk når de forlater landet. Men skrytebilder på sosiale medier og andre observasjoner gjør at innbyggerne mener at langt mer blir fisket opp av havet.
– Det er ingen andre steder i verden du kan gjøre dette. Du kan ikke dra til Tsjekkia og jakte så mye reinsdyr du vil, sier Rasmussen.
En ansatt hos Camp Halibut International publiserte forrige uke et Facebook-innlegg hvor han fortalte at de hadde fått minst ett tonn torsk på få timer.
Daglig leder Daniel Eriksson forteller til NRK at om de får for mye fisk, slippes den ut igjen, og at de forsøker å ikke skade fisken som de ikke beholder. Han tilføyer at deres gjester rapporterer fisken de tar opp, og at tallene sendes til Fiskeridirektoratet.
Selv om alt tyder på at de seriøse havfiskecampene driver lovlig, gjøres det fortsatt store beslag på grensa. Nok til at daværende fiskeriminister Per Sandberg i fjor sommer slo alarm:
– Det er en utfordring at utlendinger kommer til Norge med et mål om å ta mest mulig fisk ut av landet. Fisk som smugles ut av Norge representerer store verdier, og vi frykter at beslagene som er gjort til nå bare er toppen av isfjellet, sa fiskeriminister Per Sandberg den gang.
I 2017 ble det beslaglagt over 11 tonn fisk. Beslagene er stort sett fiskefileter, som betyr at store deler av fisken ligger igjen. Majoriteten av beslagene er torsk.