Annonse

Isfiske

Få ungene vekk fra iPaden!

– Dette er rein kultivering, sier Tom Pedersen og hanker opp småabbor fra tusenbrødre vannet.

Fiskeveileder Tom Pedersen (59) i NJFF Oppland har introdusert 10 000 sjeler i friluftslivets gleder siden midt på 1990- tallet. – Det handler om mestringsfølelse i naturen, sier friluftsambassadøren.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Sverigetjernet i Lunner, Oppland: Fiskeveileder Tom Pedersen rigger pilke- og varpestikker med vante fingrer før han med et smil vipper mobiltelefonen opp fra lomma.

– Her på Hadeland finnes drøssevis med prima isfiskevann og gode bestander av arter som ørret, gjedde og abbor. Bare sjekk dette skrytebildet fra Mæna i Brandbu, ivrer han og stryker pekefingeren over displayet.

Jo da. Dette virker mer enn lovende: Mobilfotoet viser elleve abborer som ligger fint dandert på isen. Den største fisken strekker seg til imponerende 46 cm og veier nøyaktig 1,5 kilo.

Tom opplyser at storfangsten ble tatt på balansepilk en vårdag i fjor.

– Mæna er et veldig bra vann som kan tilby storabbor og diger gjedde, forteller isfiskeentusiasten og griper begjærlig etter isboret.

– Er du klar?

Sverigetjernet i Lunner er trivsel.

Hele arsenalet
Kjentmannen vår myser fornøyd mot sola, borer tre hull i rask rekkefølge ved utløpet av vannet og renser hullene for issørpe.

Vanligvis pleier fisken å være mest på hogget like etter isen legger seg i desember – samt på vårparten.

De neste timene legger Pedersen seg virkelig i selen med varpestikka. Det skal han ha: Først pimpel og lyskrok, en metode som egentlig skal være best om våren når abboren samles for gyting.

Så forsøker han å hente inn fisk til hullet ved hjelp av lokkemeitepilk og rottehalelarver som agn. Deretter finfiske med mormyshka.

Men, nei. Ikke så mye som et napp. Hadelendingen kan først melde om undervannsaktivitet etter at han plukker fram pilkestikka og lårer en fem centimeter lang balansepilk.

Mormyshka- fiske er følsomt og ga uttelling på Eriksrudtjernet.

Mestringsfølelse
Tom rister balansepilken halvmeteren opp fra bunnen og rykker brått til i høyre arm ledsaget av et enkelt: «Der!». Ei gjedde av svært så moderat størrelse, viser det seg.

– Nei, dette velger jeg å sette på uflakskontoen, men slik er isfiskets natur, sukker han før vi dumper ned på stolsekkene og finner trøst i mobilen.

– Min største abbor veide 1,7 kg fra Einafjorden i Vestre Toten, men den finner du ikke i fotogalleriet, smiler han tappert.

Tom Pedersen har vært aktiv friluftsmann siden barnsbein av og er et velkjent ansikt for jakt- og fiskeinteresserte i distriktet.

Fra midt på 1990- tallet har Tom tilbudt sine friluftstjenester gjennom et skoleprosjekt, der han tilrettelegger alle aktiviteter fra A til Å.

– Det handler om mestringsfølelse i naturen, forklarer mannen som vintertid tilbringer timer og dager på isen sammen med nyfikne skolebarn.

Omsider ble det ei lita gjedde på Pedersen!

Den gode saks tjeneste
Næringslivsfolk, ulike foreninger og psykiatriske pasienter er andre som får lære jakt- og fiskeknep av Tom Pedersen. I 2014 passerte han milepælen 10 000 deltakere siden starten midt på 1990-tallet.

Innsatsen i den gode saks tjeneste blir naturligvis lagt merke til: Under kåringen av Friluftslivets Ildsjelpris i 2013 – for øvrig som eneste kandidat fra NJFF- familien – kapret han annenplassen.

– Nei, nå skifter vi beite til Eriksrudtjernet i Vestre Toten, sier Tom og aksler stolsekken.

Vel fremme iverksetter han samme prosedyre som på Sverigetjernet: Tre hull og bunnært fiske med pimpel og mormyshka.

Om vinteren er fiske i overbefolkede abborvann rein kultivering, ifølge Tom, fordi man da tar unna en god del hunnfisk stinne av rogn.

Slike eksemplarer er det mange av på Hadeland.

Bjørnetjeneste
– Dette vannet bør i alle fall fiskes hardere. Ungene blir elleville når jeg tar dem med hit, ler han og hanker opp den ene småabboren etter den andre.

Tom framhever at friluftsaktiviteter inkludert jakt og fiske har stor positiv effekt på folkehelse og livskvalitet.

Nøkkelen til suksess ligger i å lære opp foreldrene i ulike friluftsaktiviteter. Slik sikres kontinuiteten.

– Det er utrolig viktig å få ungene vekk fra iPaden og ut i naturen. Vi gjør ungene våre en bjørnetjeneste hvis vi ikke tar dem med ut, understreker han.

Sesongen på hadeland sparkes i gang i desember når isen er fem cm. tjukk og ofte varer til månedsskiftet mars/april. De beste månedene for isfiske er foran oss i mesteparten av landet.

Trenger du en instruktør for å komme i gang med pilkestikka, er Tom Pedersen definitivt rett person. Du treffer ham på tlf. 958 012 35.

5 på topp – Hadeland

Lyst til å prøve isfiske på Hadeland denne våren? Her er Tom Pedersens yndlingsvann:

1. Jarenvannet i Gran kommune, langs riksvei 4. Gode bestander av gjedde, abbor og mort.

2. Svera. Ligger inne på Øståsen. Gode bestander av ørret og abbor.

3. Mæna. Ligger langs riksvei 4 i Gran. Gjedde, abbor og mort.

4. Våja. Ligger inne på Øståsen. Ørret, abbor og røye.

5. Malsjøen. Ligger inne på Øståsen. Ørret, abbor og røye.

Info/fiskekort: inatur.no og www.lunner-almenning.no

Hadeland omfatter kommunene Gran, Lunner og Jevnaker og regnes blant de beste jordbruksområdene i landet. Området preges av åpent jordbrukslandskap med skogkledde åser.

Powered by Labrador CMS