Annonse
Toppen av elvefiske trenger ikke være elvefiske etter sølvbarrer i nordlige elver, noe Katka Švagrová holder et håndfast bevis på. Gullrushet i Bolivia er også en sterk kandidat.

Golden dorado

Gullrush i Bolivia

Fluefiskeren Katka Švagrová har hele verden som lekegrind. I den bolivianske jungelen fant hun store gullklumper i små elver…

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tsimane ligger i en nasjonalpark i jungelen i Bolivia. Her møter Amazona-regnskogen Andesfjellene. Det er vilt og avsides, og noe helt annet enn vanlige destinasjoner for fiskere som er ute etter fisk med fettfinne. Etter nesten et år med planlegging er jeg der.

Jeg har drømt om Bolivia i årevis, ikke bare på grunn av den aggressive elvefisken Golden Dorado. Ser du en dorado jage byttefisken Sabalo på grunt vann, skjønner du fascinasjonen for disse store aggressive rovdyrene, samtidig som vill jungel, spritklare elver og de lokale Tsimane-indianerne, gjør opplevelsen unik.

Tsimane Lodge ved elva Securé ligger idyllisk plasert i jungelen.

Flyturen tar drøyt 20 timer fra Europa til Santa Cruz i Bolivia. Nest siste del av reisen er et lite Cessna-propellfly. Etter en to timers tur med guddommelig utsikt lander vi på en gressgrodd flystripe midt i den tjukkeste jungelen. Siste etappe foregår i en uthulet kano til lodgen i landsbyen Asunta.

Siste etappe av den lange reisen foregår i tradisjonelle kanoer.

Tilslaget med snøret
Morgenen etter går turen oppstrøms, fram til en teltleir. Jo lenger opp elva vi kommer, desto villere blir det, ledsaget av et orkester av lyd fra jungelens mange innvånere. Og i elva finner vi gull …

Siste etappe av den lange reisen foregår i tradisjonelle kanoer.

Fiskegruppa som jeg er en del av, har fast fisk straks vi finner dem. Jeg bommer imidlertid på mine første sjanser. Tilslaget på disse fiskene gjøres som i tropene, med et hardt rykk i snøret, og ikke med stanga. Denne fisken er hard som betong i kjeften.

Til slutt løsner det med eksplosive hogg og elleville utras og hopp. Vi lar den bolivianske gullfeberen gripe oss …

Tsimane-indianerne er urbefolkning i lavlandet i Bolivia. De lever hovedsaklig av jordbruk, men jakt og fiske er også en viktig del av dietten.

Fiskefakta

Tsimane Lodge er et av stedene i Bolivia hvor du kan fiske stor Golden Dorado i små elver. Kun fluefiske er tillatt, og fisket foregår fra mai til oktober, som er den tørreste perioden i jungelen. I denne perioden er elvene små og klare, og stimer av Sabalo er på gytevandring i elvene. Og Doraden følger etter i flokker.

Det er ingen tvil om hvorfor fisken har fått navnet sitt.

Enhånds fluestenger i klasse 7–9 anbefales. Klasse 8 er standard, men en nierstang kan være fin hvis du jakter stor fisk i sterk strøm. God brems og nok backing er stikkord for fluesnella. Mesteparten av fisket i Tsimane foregår med flytesnører, gjerne en klasse tyngre enn stanga. Det gjør det lettere å kaste de store fluene som benyttes. Fluer med mye flash er effektivt.

Kraftige enhåndsstenger er resepten for å presse en stor dorado i hard strøm.

På grunn av doradens skarpe tenner, er bruk av stålfortom e.l. en fordel.

Mer informasjon finner du på www.tsimanelodge.com.

Kraftige enhåndsstenger er resepten for å presse en stor dorado i hard strøm.

Fakta om Golden Dorado

Golden Dorado (Salminus brasiliensis) er en stor rovfisk som lever i ferskvann i Brasil, Paraguay, Uruguay, Bolivia og nord i Argentina. På tross av dens latinske navn Salminus, og det faktum at den har fettfinne, er den ikke i slekt med noen laksearter, og må heller ikke forrveksles med saltvannsfisken Dorado.

Golden Dorado er ikke i slekt med noen laksearter, på tross av at den har både fettfinne og bærer det latinske navnet Salminus.

Golden Dorado har stort hode med kraftige kjever og skarpe tenner. Voksne individer er gule eller gylne i fargen, mens ungfisk er blankere og har farger av sølv.

Gjennomsnittlig størrelse på et voksent individ er 3–10 kg. Største kjente individ var 130 cm lang og veide 34 kg. Hunnfisken blir betydelig større enn hannene, men ellers er kjønnene ganske like. Hunnene bruker fire-fem år på å bli kjønnsmodne, og legger opp til to millioner egg. Den gyter på våren og sommeren.

Golden Dorado er en varmekjær art som trives når temperaturer i elva holder 20-28C. Den kan vandre flere titalls mil, både som følge av temperatur, matsøk og gyting. Når den vandrer opptrer den i stim, ellers er den gjerne en einstøing.

Doradoen er øverst på predatorpyramiden i elva og lever i hovedsak av annen fisk, men den kan også ta insekter, krepsdyr og små virveldyr som firfisler, gnagere og fugler.

Teamet på lodgen er i hovedsak lokale indianere.
Powered by Labrador CMS