Annonse
De riktig nostalgiske benytter splitcane stenger i River Test.

Ørretfiske

Danicafeber i River Test

Er du heldig og har planlagt godt, kan du tjuvstarte ørretsesongen en drøy times kjøretur fra London, i det moderne fluefiskets vugge. River Test byr på fiske i parklignende omgivelser og enorme mengder av den store døgnflua Ephemera danica.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det er lunsjtid på Broadlands Estate. Ved de gamle løvtrærne svermer ei mørk sky av døgnfluer i hektisk paringsdans. River Test siger rolig gjennom kulturlandskapet her i Romsey, en liten landsby like utenfor Southampton.

En svane jager unna noen ender som plukker mayflies, mens ei sothøne går inne ved land og får sin del av festmåltidet. Det er midten av mai og mayfly-sesong.

Klekkingen av Ephemera danica er en fest for fuglelivet, men også for ørreten, som slurper i seg de store døgnfluene før insektene flakser ut av vannfilmen til en busk langs bredden. Mange kommer seg ikke ut av vannfilmen. De blir næring til ørret som plutselig har fått en overflod av mat flytende over hodet. Fisken stiller seg tett der strømmen samler maten i en stripe. Det fråtses.

De høye løvtrærne langs River Test gir perfekt skygge til kroksky fisk. Her er det kun oppstrøms fiske som gjelder, i historiske omgivelser.

Ephemera danica
Det begynte noen år tidligere, en julidag i lakseelva Namsen. Etter ei morgenøkt i Berghølen på Tørrisdalen-valdet, ror jeg over hølen sammen med John Hall, riverkeeper på Broadlands Fishing i River Test. Sammen med sjefen sin, Neil Freeman, er han på sin første laksetur i Norge.

Midt ute på elva bøyer han seg faretruende langt utover rekka og plukker opp ei stor gråfarget døgnflue.

– Dette ligner på vår Mayfly. Litt mindre, men det må da være en Ephemera danica, sier han og gransker den nøye.

Som ihuga laksefisker er latinske navn på døgnfluer ikke min sterkeste side. Jeg har fisket en del ørret, men ikke så mye at jeg kan navn på døgnfluer. Nede i huset blir døgnflua gransket igjen, og selv om den er mindre enn danica-en i England, er konklusjonen at det er samme døgnflua som svermer i millioner ved kalkstrømselvene i Sør England.

Hampshire og River Test byr på en tjuvstart av sommeren med enorme klekkinger av danica i mai.

En ny verden
I mai året etter er jeg på plass på Broadlands Estate, lastet med fluebokser fulle av Mayflies i alle varianter. Her er klekkere, duns og spents, bundet på utallige måter. Mye inspirasjon er hentet fra J:sons foamkropper og andre CDC fluer. For en laksefisker er dette en ny verden.

Endelig skal fluene prøves. Sammen med Neil og labradorene Winnie og Pepper går vi opp langs bredden.

Neil peker på et vak, og jeg får beskjed om å gjøre meg klar. Et par meter fra bredden ser vi en ørret som plukker ei døgnflue – hvert halvminutt. Fisken henger i bakkant av en lang vannplante og vises godt mot sandbunnen.

Jeg presenterer flua et par meter ovenfor. Den flyter ned mot fisken, som stiger og elegant tar en danica – ti centimeter unna min flue. Frustrerende!

River Test har krystallklart vann.

Den første
Et nytt kast på samme plassen. Denne gangen er det ingen naturlige konkurrenter og ørreten tar min flue. Å se fisken komme rolig opp, åpne munnen og slurpe i seg flua, er helt ubeskrivelig. Dette er kalkstrømfiske på sitt beste! Her fisker du ikke blindt, men målrettet og intimt. Jeg er litt spent på hvordan fisken ser ut, og jeg blir ikke skuffet når den ligger i håven til Neil. En fantastisk flott fisk med utrolig flotte markeringer.

Fram til lunsj få vi to fisker hver. Ifølge verten har et par dager med kaldt vær lagt en demper på klekkingen, men det er tilstrekkelig med Mayflies til at vi skal få et bra fiske på ettermiddagen.

Broadlands Estate har en lang historie som startet like etter at normannerne inntok England. Stedet har vært eid av mange kjente engelske aristokrater, deriblant Lord Louis Mountbatten som drev eiendommen inntil han ble drept av irske terrorister i 1979. I dag er det hans barnebarn som driver eiendommen.

Strekket, på nærmere fem kilometer, er delt i seks vald. Tross store mengder ørret, leies de tre øverste valdene ut til laksefiskere. I en gjennomsnittssesong tas det i underkant av 100 laks, alt er catch and release. I noen av de dype hølene står det en del stor ørret. De har vært kroket mange ganger, og kan være en skikkelig utfordring. Men under danica-klekkingen er det mulig å komme på talefot med noen av dem …

Neil Freeman med en flott ørret fra Broadlands Estate.

På motsatt bredd
På ettermiddagen står vi ved Long Reach på Lee Park Beat. Det er her jeg får øye på en av disse fiskene.

– He is a steady riser, sier Neil og vil at jeg skal prøve.

Fisken står helt inntil motsatt bredde, og krever et kast på drøyt 25 meter. I stedet for å ta det lange kastet, går jeg opp til brua og ned på den andre siden, for å få komme på «skuddhold». For artighets skyld tar jeg fram mobilen og filmer fisken mens den plukker spinnere. Den har vanen med å ta to munnfuller for hver gang den kommer opp fra dypet. Først én, før den dukket nesa ned og tar den andre like ovenfor. Dette gjentar seg lenge.

Jeg plasserer flua i stripa med grøten av spinnere som siger ned mot fisken. På de første tjue kastene plukket ørreten, dobbelt foran og bak min flue. Ti kast seinere skjer det utrolige. Først tar den en ekte danica, dukker nesa ned, for deretter å plukke flua mi. Fantastisk. Litt seinere ligger en ørret på godt over tre kilo i håven.

I mai er det store fluer som gjelder, men fluevalget er ikke så nøye under mayfly-klekkingen.

Halfords ånd
Neil Freeman har leid fisket på eiendommen de siste 10 årene og leier ut fiske med en tilnærming i Halfords ånd. Her gjelder kun oppstrømsfiske med tørrflue eller nymfe. Bryter du reglene for etikette blir du bedt om å forlate valdet.

I tillegg til villfisken, settes det ut fisk. Ikke store regnbueørreter, men ørret i størrelse 5-7 hekto.

– Vi har fiskere her daglig. For å gi den enkelte en real sjanse til å få fisk, ser vi oss nødt til å sette ut fisk. For å bygge opp den ville stammen oppfordrer vi fiskerne til å sette tilbake all villfisk. Dette har gitt resultater, antallet vill ørret på strekningen øker, forteller Freeman.

Labradoren Winnie er like fornøyd som artikkelforfatteren.

– Hva ellers, når det gjelder god sportsånd?

– Man skal være litt forsiktig på de virkelige gode dagene. Har du et snev av fiskekunnskap er det på enkelte steder mulig å fange 40–50 fisk på en dag. Da bør man spørre seg selv om bør ta så mange. Neste dag kommer det en ny fisker, som har betalt det samme som deg for å slippe til. Den rette mentaliteten betyr en god del på dager hvor fisken går berserk i elva. Min holdning er at man skal kose seg med hver fisk man tar, ikke prøve å ta så mange som mulig, påpeker Neil og tilføyer at det er lurt å snakke med riverkeeperen.

– Hvis det er rolig midt på dagen, ikke brenn alt kruttet før det braker løs på kvelden.

Mayfly-fiske i River Test er attraktivt. For å være sikker på å slippe til, er det lurt å bestille fiske året før.

– Hvordan er resten av sesongen?

– Fisket starter 3. april. Det tidlige fisket er litt hit and miss. Elva kan være høy og farget. I juni, juli og august er fisket rimeligere og det er lettere å komme til. Det kan være rolig midt på dagene, men der det er lov å fiske med nymfe, kan dette være helt fantastisk. Det er spotting i en krystallklar elv, hvor du fisker på fisk du ser. Det kan også være godt spinnerfall på kveldene. Vi har klekkinger av Large dark olive, Blue olive og sedgefiske på kveldene til ut i august. I september begynner fisken virkelig å spise igjen. Da er elva veldig klar, og for den som ønsker en skikkelig utfordring, er dette tida å komme på, sier Neil Freeman.

Ephemera danica, den største og viktigste døgnfluen i kalkstrømselvene i England.

Duffers Fortnight
Riverkeeper Jon Hall forteller at drømmen om å få slippe til under danica-klekkingen ikke er umulig, men turen må planlegges i god tid.

– For å være sikret adgang bør man bestille fiske før jul. Det beste fisket er som regel mellom 12. og 19. mai. Klekkingen varer i en periode på tre uker. Fra de første emergere til det siste spinnerfall.

– Dette er ikke altfor vanskelig?

– Nei, ikke under mayfly-sesongen. De fleste har en ide om «Duffers Fortnight», hvor nærmest alle kan få fisk. Det inntreffer tre-fire dager hvert eneste år, men resten av sesongen kan ørreten være krevende. Man må forstå at det er noen som har fisket valdet dagene før din ankomst. Det betyr at ørreten har sett mange fluer, og er blitt tatt flere ganger i løpet av få dager. Her fisker du ikke på naiv, men godt utdannet ørret, spesielt på slutten av perioden. Da er det lurt å ha noen triks i ermet, som små fluer og tynne fortommer. Den ville fisken er for øvrig den som våkner først når klekkingen starter. De største av dem vil som regel bare bli landet en gang i løpet av sesongen. De er veldig vanskelige, påpeker Jon Hall med et smil.

På Broadlands kuttes gresset hver tredje dag.

River Test – fakta

River Test er den mest berømte kalkstrømelva i England, og den lengste, med sine 64 kilometer fra kilden i landsbyen Ashe i Nord-Hampshire til elvemunningen i Southampton. På noen partier går elva i to, tre eller fire strømmer parallelt, som alle er fiskbare.

Historie: Regnes som fødestedet for moderne fluefiske. I litteraturen har F. M Halford, udødeliggjort fisket i elva. Det var ved breddene her at Halford gjorde sine banebrytende tanker og ble kjent som mannen som oppfant det moderne tørrfluefisket. Elva er formet av mennesker siden begynnelsen av 1600-tallet, først og fremst for å hindre oversvømmelser av enger, og for å sikre tilførsel av vannkraft til møller. Siden forrige århundre har kalkelvene primært vært forvaltet for fisk og fiskere.

Fiskekort: Skaffes på internett eller ved å ta kontakt med eiendommene. Upstream Dry fly på www.upstreamdryfly.com, Fishing Breaks, https://fishingbreaks.co.uk og www.aardvarkmcleod.com selger døgnkort på mange vald. Det er også mulig å ta direkte kontakt med Neil Freeman på mail: neil@anglingauctions.com for fiske på Broadlands Fishing.

Priser: Det koster litt å fiske på historisk grunn. I Mayfly-sesongen i midten av mai må du ut med 350 til 450 pund i døgnet. I ukene før og etter, er prisen rundt 250 pund. I august og september kan du få tak i fiske til 150 pund.

Reise: Flybilletter til London er rimelige. SAS og Norwegian har daglige avganger fra Gardermoen. Leiebil i England er betydelig rimeligere enn her i Norge.

Overnatting: Det er godt med overnattingsmuligheter i nærhet til elvene, i form av bed and breakfast, puber med rom til leie, og hotell i de fleste landsbyene langs elva.

Fiskeutstyr: Riverkeeperne anbefaler en ni fot stang i snøreklasse fire til seks i mayfly-sesongen. I de øvre deler av elva kan du gå ned til en kortere stang, men det anbefales ikke å bruke lettere enn 4-er snøre på grunn av de store fluene.

Fluer: Alle stadiene til en Mayfly. Fra nymfe, emerger, dun, spinner og spent. Det er også lurt å ha noe annet, hvis ørreten ikke tar Mayflies. Noen små Humpy og Grey Wulf i størrelse 14, sammen med Daddy Long legs, er alltid kjekt å ha i boksen. Det er også smart å ha med noen nymfer, både med og uten vekt.

Klassisk engelsk skjønnhet.
Powered by Labrador CMS