Annonse
Bilde av den 19 år gamle fluefiske-entusiasten Guro Ravlo Sakshaug
Bilde av den 19 år gamle fluefiske-entusiasten Guro Ravlo Sakshaug

Folk || Guro Ravlo Sakshaug

Kastefantasten

Guro Ravlo Sakshaug (19) brenner for å få enda flere ungdommer og kvinner ut i elva.

Publisert

Nede i elva står en ung dame med vann til lårene. Bestemt drar hun ut snøre av et velbrukt familieklenodium, en 100 år gammel Hardy Bros LTD Perfect. Så settes stanga i bevegelse. 

Hun treffer perfekt med ankringen av fluesnøret og timingen i framslengen. Flua danser elegant gjennom lufta, før den lander mykt et stykke ut i elva.

– Jeg har fortsatt mye å lære, men jeg synes det er utrolig befriende å stå i elva og kaste, smiler Guro Ravlo Sakshaug.

VGS med sportsfiskelinje

Mye å lære? Noe forteller oss at dama i elva er i overkant beskjeden, for hun varter opp med både Snap T, Snakeroll og singel spey kast. 

Det startet hjemme i Stjørdalselva, som fortsatt ligger hennes hjerte nærmest. Men etter tre år på sportsfiskerlinja ved Grong videregående skole, fikk barndomselva en utfordrer: Namsen.

 – Fiskeinteressen vokste voldsomt i løpet av de årene. Det er jo helt fantastisk å kunne få både generell studiekompetanse og så mange flotte tur- og fiskeopplevelser samtidig, sier hun.

Her kaster den ivrige fluefiskeren ut agnet, med dyktighet selvtillit blir det fort fisk!
Jeg velger å betrakte fluefiske som en dans de aller fleste kan mestre, sier kastefantasten fra Stjørdal.

Folkeliggjøring

Guro rakk også å bli sertifisert fluekasterinstruktør, både enhånds og tohånds, og er i dag aktiv kursholder gjennom familiebedriften Sakshaug Flyfishing. 

Jeg har hatt veldig mange fine kastedager i elva – uten fisk. Fluefiske er jo nesten som en dans.

En viktig del av motivasjonen, er å gjøre fluefisket mer folkelig, forteller den unge entusiasten. Det innebærer blant annet å skrelle bort oppstyltede ord og vendinger for å beskrive hva man holder på med. 

– Jeg brenner veldig for å få enda flere ungdom og damer ut i elva. Jeg ønsker å vise fram at dette ikke er spesielt vanskelig, og at det heller ikke trenger å være veldig dyrt. Derfor holder jeg ofte enkle kurs rettet mot denne målgruppa, forklarer hun.

Hardy Bros LTD Perfect er snella som er avbildet her, en gammel snelle som ble kjøpt av fiskerens oldefar.
Snella, en Hardy Bros LTD Perfect, ble kjøpt av Guros oldefar, og har gått i arv i familien.

Totalopplevelsen

«Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after.» skrev naturfilosofen Henry David Thoreau. For Guro Sakshaug er det viktig å løfte fram nettopp totalopplevelsen. 

– Det er artig å få fisk, men jeg står like mye i elva for naturopplevelsens skyld. Med fluefiske får du virkelig renset hodet. Så kan du velge om du vil søke det sosiale, eller være for deg selv. Det er en mye mer givende akt

Tubleflua In Flames fra Frödin har mye flash og farge, og er Guros favoritt på stor og farget elv.
Tubleflua In Flames fra Frödin har mye flash og farge, og er Guros favoritt på stor og farget elv.

Som en dans

Om du er nysgjerrig på fluefiske, har Guro følgende råd: Legg pengene i ei god flueline, og gå for rimelige alternativer i resten av oppsettet. 

Så lenge snøret er tilpasset stanga, har du et godt utgangspunkt. Kurs og veiledning er nyttig for å lære seg det mest grunnleggende, men den viktigste jobben er den du legger ned etterpå. 

– Det krever litt tålmodighet, men de fleste blir ganske oppslukt og opplever at det å få til gode kast blir et mål i seg selv, noe jeg kan skrive under på. Jeg har hatt veldig mange fine kastedager i elva – uten fisk. Fluefiske er jo nesten som en dans.

Powered by Labrador CMS