Annonse

Rekordmange valpekull for fjellreven i 2018

2018 ble et rekordår for fjellreven. 58 nye kull ble registrert, som er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av arten startet i 2003.
2018 ble et rekordår for fjellreven. 58 nye kull ble registrert, som er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av arten startet i 2003.

Fjellreven fikk minst 58 valpekull i 2018. Det er det største antallet siden den nasjonale overvåkingen av den truede arten startet i 2003.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Kullene ble registrert i 13 ulike fjellområder, deriblant i Finse i Hordaland og på Saltfjellet i Nordland.

De fleste kullene ble registrert i Snøhetta-området, der det ble født hele 15 kull. Bestanden her har gått fra å være kritisk utrydningstruet til å bli Norges største bestand av arten.

Også antallet fjellrever som ble registrert ved hjelp av DNA-analyser var rekordhøyt, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA). 50 flere rever ble registrert enn i det tidligere toppåret 2011.

Det lever dermed minst 192 voksne fjellrever i Norge.

På Varangerhalvøya ble det sist vinter satt ut 27 valper fra avlsprogrammet for fjellrev.

– Vi kunne kanskje forventet at det ble født flere kull på Varangerhalvøya, knyttet til utsettingene. Trolig vil vi se effekten til sommeren, sier seniorforsker ved NINA, Nina E. Eide.

Både antall kull og størrelsen på dem følger nemlig svingningene i bestanden av smågnagere. I år med mange smågnagere blir kullene av fjellrev mange og store.

– I sommer er det forventet et toppår i smågnagerbestandene lengst i nord, sier Eide.

Powered by Labrador CMS