Annonse

Fjellrevfødsel minutt for minutt

For første gang har forskere fra Norsk institutt for naturforskning (Nina) fanget fødsel av fjellrev valper på film. Nå kan du følge revemor stelle valpene på direkten.

Publisert

Neste år har avlsprogrammet for fjellrev tyveårsjubileum. Ved oppstartet i 2004, var det snaut 40 til 60 fjellrev igjen i hele Norge. Siden den gang har nesten 500 valper født gjennom avlsprogrammet blitt satt ut igjen i naturen.

 Og nå har altså et av parene ved avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal født – på direkten!

(Se video lengst ned i artikkelen)

– Det var kjempestas å kunne se den ene valpen etter den andre bli født, mens tispa sleiket og stelte dem og passet på at de kom seg fram til pattene og fikk melk. Da fødselen var over, kunne vi telle åtte valper, og det er en god størrelse for et fjellrevkull, forteller Nina-forsker Kristine Ulvund til instituttets egen nettside

Atferd og innavl

I skrivende stund bor det også seks andre fjellrevpar på stasjonen på Sæterfjellet, et av dem har fått valper tidligere. Én viktig del av forskningen, er å lære mer om hvordan tispa steller med valpene i tiden etter fødselen. En annen viktig del, er så sørge for at den viltlevende fjellreven ikke blir utryddet grunnet innavl.

Dyr fra avlsprogrammet settes ut forskjellige steder. Tanken er at det etter hvert vil være kortere avstander mellom de ulike stedene det lever fjellrev, og at det slik vil være lettere å utveksle gener på naturlig vis.

– At vi får flere rever fra ulike kull å sette ut i år, gjør også at vi får spredt flere gener. Det gjør også at vi har flere valgmuligheter for hvor vi skal sette ut rever, for å få best mulig effekt, sier seniorforsker og leder for avlsprogrammet Craig Jackson.

Her kan du se på direkten hva som skjer i fjellrevhiet.

Powered by Labrador CMS