Annonse

Test av Shimano Sahara RD

Nær perfekt folkesnelle

Bakbremssneller er både enkle og effektive. Shimanos nye Sahara RD-serie ligger i et gunstig prispunkt, hvor pris versus kvalitet er optimalt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Shimanos Super Aero i størrelse 2000, var en dominerende bakbremssnelle i en årrekke. Den spant som juling og gikk nesten aldri i stykker. På 2000-tallet dreide markedskreftene mot frontbrems i alle prisklasser. Begrunnelsen var lengre varighet og bedre brems.

Hva som er mest praktisk for nybegynnere, er visstnok blitt glemt i farta. Jo da, bremsen er litt jevnere, men hva angår levetid, er jeg ikke nødvendigvis like sikker. Er det noe disse snellenetypene har vært kjent for i mer enn 30 år, er det nettopp lang levetid!

Shimano Sahara er en ypperlig «folkesnelle» i prispunktet rundt tusenlappen. Serien er blitt testet grundig; de fem test-snellene fordelt i str. 1000, 2500 og 4000, var også hovedsneller i artikkelen «Hvordan kaste lenger med haspel».

Hele kastetesten har vært uten snørebrudd, floker eller bøyleoverslag. Snellene har svært jevnt snørepålegg, og med hjelp av forhøyningen på AR-C spolene, er floker også nærmest historie. Bremsen er jevn og fin, og Fightin´ Drag-funksjonen er like god som før.

De doble sveivene på 2500 og 4000 er enkle og funksjonelle, som forventet. At 1000-modellen leveres med enkeltsveiv skuffer meg – tross plassbesparelsen dette gir. Snellehus av XT-7 grafitt er et bombesikkert valg, og selv om det finnes lettere alternativer, er disse kjent for å tåle mye.

Det er stort sett bare er godord å gi, selv om snellene ikke er like silkemyke og faste som jeg håpet på. Det hender at snøret på 1000-modellen ikke kommer inn i snøreføreren av seg selv. Dette er kun bagateller.

Med tanke på at man får med to aluminiumsspoler, som med frontbrems tar sekunder å bytte, og at modellen selges til snaue tusenlappen rundt omkring – gjør Sahara RD til en av markedets beste og funksjonelle folkesneller.

Snellene fikk påspolt en tynn og en tykk variant av Sufix nye 131 multifilamentline. Under fiske i sjø og ferskvann, har vi ikke opplevd snørebrudd eller floker – rett og slett imponerende!

Shimano Sahara RD

PRODUKTFAKTA: Haspelsnelle med bakbrems, XT-7 snellehus, 3–1 kulelager/rullelager, Varispeed II snørepålegg, og Fightin´Drag hurtigbrems. Leveres med ekstra spole. Str. 1000 og 2500 har bremsstyrke på 2 kg og utveksling på 5,2:1, mens 4000 har 3 kg og 5,1:1.

PRIS: fra kr 999,-

LEVERANDØR: Normark Norway, tlf. 67 16 74 00, www.elbe.no

KARAKTER: 5

Shimano legendariske sneller med dobbel sveiv og bakbrems, med hurtigbremsen Fightin´ Drag er akkurat like effektive i dag som for 30 år siden.
Powered by Labrador CMS