Annonse

Test av Orvis Helios 3D 6-Weight 9’ Fly Rod

Grønlandske sjørøyer fra 2–4 kilo ga ypperlige sjanser til å teste hva Orvis nye toppmodell var god for. Den skuffet aldri, selv om jeg aldri blir helt vant til det enorme logofeltet.

Full gass mot sola

Orvis Helios 3D 906 føles og ser ut som en blanding av et kirurgisk instrument og en løfterakett for romferder. Prisen sender også tankene i retning av romfart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det første som slår deg når du plukker opp stanga, er ikke den ekstremt lave vekta. Det er det store hvite glorete logofeltet på klingen. For en som for det meste fisker med stenger med langt mer diskret sjarm enn Orvis’ siste nyvinning, krever det litt tilvenning. Komponentene er for øvrig av ypperste kvalitet.

Heldigvis glemmer man det ytre, når stangas indre egenskaper får vist seg. Første test skjer med et WF6 snøre med relativt lang klump. Det går langt og ubesværet.

Noen korte kast bekrefter inntrykket – stanga kaster ikke bare langt, den oppleves også som svært presis på både korte og lengre kast, og den lave vekta på klinge og komponenter bidrar til at også de lengste kastene føles relativt uanstrengte. Men dette er kasting på plen eller i en fjordtarm.

Hva skjer i møte med rennende vann?

Stanga fikk svingt seg i en sjørøyeelv på Grønland. Med et kortere WF-snøre gikk presisjonen opp et hakk på normalkastene. Etter et par dager med stanga, får jeg følelsen av at jeg kan legge en skumflue akkurat der jeg vil. Stanga responderer raskt, men ikke uten følelse. Dempingen av klingen er i verdensklasse.

Når det kommer til kjøring av fisk er den suveren. Tuppen er myk nok til å dempe de verste slagene. Samtidig har stanga en rotdel som temmer sjørøye på fire kilo med autoritet.

Orvis Helios 3D er trolig den beste raske og forsiktig toppaksjonerte stanga jeg har prøvd. Til sjøørret, tropisk fiske etter bonefish og lignende, er den nær det perfekte verktøy.

Til rent elvefiske foretrekker undertegnede dypere og roligere stenger, men jeg kunne ikke unngå å la meg overraske av hvor godt Heliosen løste utfordringer med korte kast, underhåndskast og lette presentasjoner. Prisen er dog skyhøy, så det skulle bare mangle at stanga hadde «det lille ekstra».

Orvis Helios 3D 6-Weight 9’ Fly Rod

Ni fots fluestang for snøreklasse seks, med fighting butt og full-wells håndtak. Snellefeste av anodisert aluminium. Matt klinge med en stor SIC/Titan dragring, resten REC recoil snake guides. Levers i aluminiumstube med stangtrekk.

Pris: kr 9999,-

Leverandør: Nordic Outdoor AS, tlf. 37 00 28 88, www.nordic-outdoor.no

Karakter: 6

Powered by Labrador CMS