Fiskertips
Naturlig og kunstig agn til isfiske
Har du noen gang isfisket med fjærmygglarver? Av mange drevne lokkemeitere rangeres dette skjøre agnet som noe av det aller beste du kan bruke i jakten på storfisken.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Du kan grave dem fram i mudder like under isen, men dette krever som regel mye og hardt arbeid, og ofte er det vanskelig å lagre larvene over lengre tid til senere bruk. De har også en tendens til å dø ganske raskt hvis de ikke oppbevares riktig.
Over disk
Det finnes heldigvis mange sportsfiskebutikker som ennå tar inn fjærmygglarver. De er imidlertid vanligst å finne i de aller største butikkene, eller i butikker i områder der fjærmyggfisket er utbredt og populært.
Mindre utsalg holder seg som regel til maggot, et agn som har en helt annen holdbarhet og tåler betydelig flere døgn i kjøleskapet. For disse blir bestillinger av fjærmygg ofte regnet som tap hvis kundene uteblir.
Fjærmygg koster også en del mer enn maggot. Så hva gjør du hvis butikken ikke kan skaffe ekte vare?
Flott vinterfisk
Å kikkfiske sik på grunt vann har lenge vært en av favorittene mine om vinteren. Fisket er ikke bare visuelt spennende, det er også utfordrende siden sikene ofte kan være ekstremt selektive og uinspirerte.
Gode presentasjoner, riktig dimensjonert utstyr og delikate krokagn må være i fokus for å få storsiken til å ta. Til siken, og også arter som harr, finspist røye og ørret, er ofte fjærmygglarvene det eneste de vil ha, og alt mulig annet, som maggot i alle mulige farger, vrakes fullstendig.
I år var et av isfiskemålene å fange nettopp en storsik, og jammen gikk det veien takket være et kunstig alternativ.
Power Bait
Jeg har lenge vært skeptisk til etterligninger av naturlige agn, så kjøp av kunstige meitemarker, reker, maggot og fiskeyngel har sjelden vært aktuelt.
Årets siktur fikk meg imidlertid på helt andre tanker – de kunstige fjærmygglarvene fra Power Bait til 49 kroner boksen fungerte helt ypperlig.
Butikken jeg gikk til før jeg skulle reise på fisketur sa at de ikke lenger tok inn fjærmygglarver, «Et for stort tap og en del klaging på grunn av dårlig holdbarhet», fikk jeg høre.
Fordelen med det kunstige produktet er ekstrem holdbarhet, god bevegelighet, riktig utseende og god slitestyrke. Larvene produseres i en sammenhengende streng, så lengden på det kunstige agnet bestemmer du selv.
Bruk en liten saks, en kniv eller rett og slett neglene for å knipe av larvene du skal feste på kroken. Selv om jeg fortsatt er noe skeptisk til kunstige agn, kan jeg gå god for fjærmygglarvene og anbefaler dem på det sterkeste. Husk bare på å skru lokket på boksen etter bruk, dette forhindrer uttørking. Skitt isfiske!