Annonse
Her får du en oversikt over de ulike spesialhanskene som er beregnet på fiskere.

Fiskertips

Som hånd i fiskehanske

Det er slett ikke bare kulda som kan lokke fram et hanskebehov hos ivrige sportsfiskere. Vi har sett nærmere på ti varianter til ulike bruksområder gjennom sesongen.

Publisert

Det er selvsagt fult mulig å fiske med bare hender gjennom store deler av året, men ofte vil et par beskyttende spesialhansker gjøre fisket mer komfortabelt.

I dag finnes det hansker for ethvert behov, også når du skal stenge vann, vind og kulda ute. Når du skal håndtere fiskestenger, knuter, hempehvirvler og fisk, trenger du dog litt fingerspitzgefühl. Enten må hanskene være tynne og nette, eller du må kunne frigjøre fingrene for detaljarbeidet.

En mulighet er å kjøpe to-tre like hansker, slik at du kan ta på tørre hansker underveis, før du blir kald eller våt på hendene. Er det skikkelig kaldt, må du kanskje supplere med et par solide votter, særlig aktuelt på hav- og isfiske.

 Fra tynn til tykk

På høsten begynner du gjerne med tynne og lette hansker, uten fingertupper. Når kulda melder seg, trenger du tykkere hansker som dekker mer av hånda og gir bedre isolasjon. Er du ofte i kontakt med vann, bør du vurdere kjøp av helt eller delvis vanntette hansker.

Foruten kulde, kan det også være situasjoner hvor det er lurt å beskytte hendene mot alt fra sol til insekter, fisketenner og tynne fortommer. Noen hansker er også kuttsikre, og hindrer kniven i å trenge gjennom om uhellet først er ute. Det er greit å komme hjem med alle fingre i behold! Her kan også arbeids- og båtsportshansker gjøre en god jobb.

Fluefiskeres behov

Fluefiskere har kanskje størst behov for spesialhansker. Det skal trekkes inn kilometervis med snøre over bløte fingre, og knytes små fluer på syltynne fortommer. Det er neppe tilfeldig at utvalget av hansker er størst for denne kategorien fiskere.


 Hansker for enhver smak:

Hanskene til venstre beskytter mot UV stråler, salt og snøreslitasje mot fingre og håndflaten.
Det andre paret er syltynne, innsatt med Insect-Shield og har punktforsterkninger på fingre. Håndflaten er åpen. Disse variantene er fra Simms.

Tropiske hansker

Tekniske hansker som beskytter mot sol, insekter, snører og saltkrystaller mot huden. Velegnet under sommerfisket. Med og uten hele fingre.


Abu Garcias Stretch Gloves er en typisk hanske i denne kategorien. Her er de tre fingrene du bruker hyppigst frie. Praktisk, middels tykk, middels stiv og middels varm.

Halv/fingerhansker

I motsetning til de klassiske fingervantene, har disse en eller flere hele fingre tilgjengelig, iblant med en flippvariant. Det gir bedre beskyttelse på utsatte fingre, eller gjør noen fingre mer følsomme. 

Ellers er de helt like klassiske fingervanter i oppbygging og materialvalg, og utvalget er enormt.


Fishmonkey Wooley er en klassisk og slitesterk fingervante av ull med forsterkning av kunstlær i hele håndflaten.
Guidelines avanserte Fir-Skin CGX har en vind- og vanntett stretchmembran. De to variantene representerer ytterpunktene i denne store kategorien.

Klassiske fingervanter

Det er lite som slår fingervanter når det kommer til allround-bruk. De gir god grunnvarme rundt håndledd og hender uten at fingrene blir berørt. De er også nette og tar lite plass i jakkelomma.

Utvalget er enormt; ull, fleece, akryl, nylon, polyester og neoprene er vanlige materialer.


Kinetic Wind Stop Fold Over Mitt er en klassisk, rimelig og lett fleecehanske med flipp-over-vott og flipp-tommel. Vindtett membran og forsterkning i håndflaten.

Fingervanter med vott

Tidligere var denne varianten fiskerens førstevalg sammen med de klassiske fingervantene. Nå er de sjeldnere å se i butikken. 

Det beste valget om du ønsker en optimal kombinasjon av følsomhet og varme! Spesielt populær blant isfiskere.


Filethansken til Kinetic (til venstre) er kuttsikker og fungerer på begge hender. Savage Gear Aqua Mesh Glove er en middels tykk allroundhanske som gir god beskyttelse og godt grep.

Beskyttende hansker

Velegnet til sløying og håndtering av fisk med skarpe tenner og eventuelle giftige pigger.


Fox Range Powergrip Gloves er klassisk allround fiskehanske i robuste syntetmaterialer. De er svært lette, elastiske og hemmer fingrene dine minimalt. God følsomhet og godt grep, men ikke følsomme nok til fluefiske.

Klassiske hansker – ikke vanntette

Hansker gir god varme og maksimal beskyttelse, men følsomheten er svært varierende. Utvalget er enormt.

Har du f.eks. behov for å håndtere berøringsskjerm på telefon eller ekkolodd, velger du et par med «aktive» fingertupper.


Sammen med kjente merker som Hestra og Norrøna, lager tyske Roeckl ski og turhansker med høy kvalitet (og høy pris). Denne alpinhansken har formsydde fingre. Spesielt gode til havfiske, isfiske og trolling. Har aktive fingertupper på noen av fingrene.

Vanntette og pustende

Markedet flommer over av gode (og dårlige) vanntette hansker med pustende membraner. De færreste er dedikerte fiskehansker. Noen er tynne og tåler lite, andre er tykke og tåler «alt». 

Velg en modell med formsydde fingre. Er det vått og kaldt, er det ingen andre hanskekategorier som holder deg like tørr og varm på hendene.


Kinetic Wool Glove er en middels tykk innerhanske i ull med gummimønster i håndflaten.
Sammen med Roeckl Torrig Mitten skihanske med Windstopper og isolasjon i primaloft, har du en god kombi. Votten er superlett, og representerer sammen med innerhanske en god allround fiskekombinasjon.

Innerhansker og termovotter

Med en syltynn innerhanske, kan du øke isolasjonen i de fleste hansker, med og uten fingre. For maksimal varme, kombineres en innerhanske, gjerne litt tykkere og av ull, med en vind og kanskje vanntett og isolert og romslig vott. 

Dette er is- og havfiskerens beste råd i kulda.


Glacier Gloves Kenai hansker med og uten flip-fingre og strammebånd var lenge markedslederen i kategorien 2–4 mm fiskehansker. Denne varianten har ikke flip-fingre, men vi har klippet av to fingertupper for økt følsomhet.
Dette er en variant med flip-finger. Også her har vi klippet litt for økt følsomhet.

Vanntette hansker i neoprene og «gummi»

100 prosent vanntette hansker er kjekt, men husk at de heller ikke slipper ut fuktigheten fra porene i huden/hendene, og at du til slutt vil bli både klam og kald. 

Mest populært er tynne neoprenhansker tiltenkt fisking eller padling, med eller uten flip-fingre. Klassiske og rimelige «arbeidshansker» som er dyppet i gummi eller andre vanntette «viril»-materialer, er gode alternativer, og de er ofte svært rimelige. 

Hanskene kan tilpasses ved å klippe av en eller flere fingre.

Powered by Labrador CMS