Annonse

Nytt utbrudd av mystisk laksesykdom i Enningdalselva

Åpningshelga i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold ble en gedigen skuffelse. Totalt er fire laks med sykdomstegn lik det som herjet laksen i elva i fjor, fisket opp.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Vi har landet totalt ti laks i elva siden åpningen 22. mai. Fire av dem har symptomer på det som forskerne nå kaller «Red skin-disease», sier leder for Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening Halden, Bjarne Granli.

Det var i slutten av mai i fjor at Mattilsynet og Veterinærinstituttet fikk inn meldinger om syk og død laks i Enningdalselva. Senere på sesongen ble både sjøørret og laks med lignende symptomer oppdaget i Sandvikselva i Bærum.

Til tross for omfattende undersøkelser, ble ikke mysteriet løst, og det er ingen mistanke om listeførte sykdommer eller andre vanlige smittsomme laksesykdommer.

Samme sykdom i år
– Det står ikke bra til med laksen i elva. Det er samme sykdom som i fjor. Det er to-tre grader kaldere i elva å år enn på samme tid i fjor. Fiskene er ikke like hardt rammet, men det er som forventet at temperaturen spiller inn, sier Bjarne Granli, leder i Arbeidernes Jeger- og Fiskerforening (AJFF), til Halden Arbeiderblad.​

Foreningen har kontaktet Veterinærmyndighetene, som er på vei til Berby for undersøkelser.

Svært alvorlig
– Dette er en potensielt svært alvorlig situasjon, og egentlig absurd også, siden vi etter ett år egentlig ikke vet hva denne sykdommen skyldes. AJFF-Halden legger ned en kjempeinnsats med å holde oversikt i elva, og med å hjelpe forskerne, men det må opplagt være utrolig frustrerende å ikke få kunnskap om hva dette egentlig er og hvordan bestanden påvirkes, sier Øyvind Fjeldseth, fiskekonsulent i NJFF.

Fjeldseth finner det betryggende at miljøforvaltningen synes å ta dette på alvor, og at Veterinærinstituttet fortsatt er på ballen for å følge og utrede situasjonen.

– Nå er det viktig at alle aktører spiller på lag, og at en skaffer tilveie de ressurser som kreves for å både finne årsaken og gjøre eventuelle tiltakene som må til, sier Fjeldseth.

Meld fra om observasjoner
Veterinærinstituttet ønsker fortsatt at folk tar kontakt og sender bilder dersom man ser syk eller død villaks. Vær også nøye med hygienen og desinfiser utstyr dersom du fisker i elver hvor det er observert syk fisk. Kontaktinformasjon til Mattilsynet finner du her.

Powered by Labrador CMS