Noen ganger er lite agn vel så effektivt for å få landet de største fiskene. Foto: Tommy Egra
Noen ganger er lite agn vel så effektivt for å få landet de største fiskene. Foto: Tommy Egra

Når små agn gir stor fisk

«Store agn til stor fisk». Utsagnet holder vann, men nesten like ofte vil du kunne ha suksess med mindre agn, spesielt når de store fiskene ikke er i bettet. Og agnets størrelse kan være viktigere enn farge og fasong.
12. september 2022

Ikke sjeldent må vi opp i agnstørrelse før stor fisk viser interesse og hogger – eller man går for store agn for å slippe hogg fra småfisk.

Det er ikke alltid man forstår fiskens valg, men ofte er svaret instinkt. Det handler blant annet om at fisken får i seg de riktige næringsstoffene, og at det er trygt å fortsette med det den har spist tidligere. Det kanskje beste bildet på dette mønsteret, er når storørreten går på blankt vann og super i seg mygg. Det er jo nesten selvmotsigende.

Predatorsirkuset

Nedskalerte gjeddekroker

Storkveiter og små jigger

Fra mygg til hele røyer

Hva er «Downsizing»?

Helgardering på sjøen

Håndlagde wobblere

Fordeler med små imitasjoner

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Reindyrket gjenutsettingsfiske er allerede forbudt i Norge, ifølge Mattilsynet. Foto: Atle Skjelde
Gjenutsetting:

Frontene skjerpes

Et reindyrket gjenutsettingsfiske er forbudt i Norge, mener Mattilsynet. Gjenutsettingsfiske er et kraftfullt forvaltningsverktøy, mener NJFF.
Sognefjorden er ikke bare hjem for sommerturister, men også spennende fiskeslag – som her, lange. Unn deg en dag med dyphavsfiske du også! Foto: Sondre H. Breian
Havfiske:

Kjør dypt i Sognefjorden

Det er fascinerende å slippe et agn ned på 200–400 meters dyp, uten å vite hva som kan bite på. Er det skate, lysing, lange – eller kanskje ei stor kveite?
Scener som dette var det mange av i Midt-Norge i sommer. Foto: Leif Stavmo.
Sesonganalysen:

Flomelvenes år

Mye regn og ideell vannføring sørget for partystemning gjennom store deler av laksesesongen i de små lakseelvene på Vestlandet – og i Orkla og Gaula.

På forsiden nå