Den uønskede pukkellaksen, som er relativt ny i norske vassdrag, har på svært kort tid blitt dominerende i flere vassdrag i Øst-Finnmark. Illustrasjonsfoto: mlharing/iStockphoto

Biolog om pukkellaksen: – Den er en klimavinner

Biolog tror pukkellaksen også vil være dominerende de neste årene, til tross for den iherdige dugnaden for å fjerne den fra norske vassdrag i sommer.
25. august 2021

– Det er en ekstrem vekst. Den vokser raskere enn oppdrettslaks, og den er ekstremt dyktig til å tilpasse seg, sier ferskvannsbiolog Rune Muladal, som er daglig leder i forsknings- og konsulentselskapet «Naturtjenester i Nord», til NRK.

Myndighetene, med Miljødirektoratet i spissen, har satt i gang en storoffensiv for å få bukt med pukkellaksen. Hittil i år har 70.000 av den upopulære laksen blitt fanget i norske vassdrag, primært i Troms og Finnmark. For en måned siden var tallet 13.000. 

På tross av store uttak fra flere elver i nord, frykter Muladal større tilsig av fisken.

– Gytebestanden er nå større enn i 2019. Hvis man tenker videre, så kan man se for seg at det vil komme mye i de elvene, også om to år, sier Muladal.

På oppdrag for Statsforvaltningen overvåker og kartlegger Muladal mengden av denne laksen i elvene i Troms og Finnmark. Han synes pukkellaksen er skremmende og fascinerende på samme tid.

– Den har veldig kort levetid, kun to år. Det gjør den til en spesialist på mange måter. Den har mulighet til å gjøre raske endringer i livshistorien. Skjer det endringer i naturen, så kan hele den bestanden med pukkellaks respondere raskt, sier Muladal.

Til sammenligning vil en atlanterhavslaks, som lever mellom 6 og 10 år, bruke mye lengre tid på å respondere på endringer i naturen, forklarer han.

– Pukkellaksen er en klimavinner. Den trives i et varmere klima, sier han.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå