I sommer stenges Tanavassdraget for alt fiske. Overfiske og økt naturlig dødelighet har sendt laksebestanden i kjelleren. Her er fiskere i sving ved Holmen, nedstrøms Seidastryket ved Tana Bru. Arkivfoto: Børre Dervo

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.
03. juni 2021

I fjor sommer endte laksefangsten i den norske delen av Tanavassdraget på kun 16 000 kg, et historisk lavmål. Før årtusenskiftet leverte vassdraget til sammenligning 250 000 kilo i toppår, og sto for mer enn 1/3 av fangsten i norske lakseelver.

– I dag finnes det ikke lenger et overskudd å fiske på. Vi har egentlig ikke råd å miste en eneste tanalaks, understreker NINA-forsker Morten Falkegård. Han har fulgt den katastrofale tilbakegangen i Europas viktigste laksevassdrag i en årrekke.

Elendige prognoser

I 2019 og 2020 sviktet tilbakevandringen av henholdsvis en- og tosjøvinterlaks. Prognosen for 2021 er elendig.

– I sommer forventer vi ekstraordinært lite tilbakevandring av to- og tresjøvinterlaks, som er de viktigste eggprodusentene i elva, påpeker han.

Falkegård framhever at dødeligheten for tanalaksen har vært kronisk høy over flere tiår, men han ser likevel lyst på framtiden, dersom dødeligheten reduseres.

– Den tryggeste måten å oppnå dette på, vil være å frede laksen over flere år, sier han.

Også Tana JFF støtter fredningen. Fiskeutvalgsleder Sigmund Nerby påpeker samtidig at det er flere beskatningsfaktorer i elva man ikke har oversikt over.

Hilser fredningen velkommen

Nerby uttrykker forståelse for næringsfiskerne i elva og sjøen.

– Fredningen er selvsagt mer alvorlig for næringsfiskerne enn fritidsfiskerne, men laksen må bevares for framtida.

Svein Haugen fra Sunndalsøra var årlig gjest i Seidastrykene ved tettstedet Tana Bru, samt i sideelva Máskejohka, i årene 1996–2017. I de gode sesongene mot slutten av 1990- tallet var kontakt med laks på oppgang tilnærmet regelen.

– Etter 2015 har jeg nesten ikke hatt laksekjenning. I Máskejohka ga jeg opp for ti år siden, sier han.

Haugen hilser fredningen velkommen, etter mange år med overfiske.

– Jeg håper stengingen av elva vil strekke seg over flere sesonger, slik at bestanden får bygget seg opp igjen, sier han til Jakt & Fiske.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå