Når vårfluedansen er i full gang, kan det bli trangt om plassen.

Vårfluedansen

Når elvene får sommervannstand og vanntemperaturen stabiliserer seg, skjer det. Vårfluene kan klekke i enorme mengder. Da må både ørret og fiskere kjenne sin besøkelsestid.
29. april 2021

Det starter på bunnen. Vårfluelarvene lever på elvegrus, steiner og i bunnvegetasjonen. I rennende og stillestående vann. Det er mange arter av vårfluene, og det er usedvanlig vanskelig å artsbestemme dem uten mikroskop. 

Det er heldigvis ikke viktig, for når klekkingene kommer i gang, går fisken som regel av skaftet. Den fråtser vilt. Som oftest blir vårfluene ørretmat mens de fortsatt er i larve- eller puppestadiet. Andre ganger er det de voksne eggleggende insektene som står på menyen, der de piler bortover vannflata som små motorbåter. 

Fakta om vårfluer:

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.
Helhetlig plan for Oslofjorden:

– Gjennomføringen er den store utfordringen

Fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Øyvind Fjeldseth, er positiv til intensjonene regjeringens tiltaksplan, men sier det vil kreve store ressurser og godt samarbeid mellom flere etater for å realisere den.
Havforskningsinstituttet:

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.

På forsiden nå