De fleste massedødsfall blant krepsdyr knyttes ikke til lakselusmidler – men krill blir påvirket

I de fleste tilfeller av undersøkte massedødsfall av krepsdyr er det ikke funnet noen klar sammenheng med oppdrettsnæringens behandling mot lakselus.
01. februar 2021

I de fleste tilfeller av undersøkte massedødsfall av krepsdyr er det ikke funnet noen klar sammenheng med oppdrettsnæringens behandling mot lakselus. 

Havforskningsinstituttet har gjennomgått 90 tilfeller av døde krepsdyr, som krill og reker, fra de siste årene. I flertallet av disse hendelsene kunne forskerne ikke se noen åpenbar sammenheng med behandling mot lakselus. 

I flere tilfeller kunne forskerne likevel ikke utelukke en sammenheng. I tre tilfeller var sammenhengen mellom strandede, døde krill og bruk av legemidler mot lakselus sannsynlig. 

Rapporten gir ingen klare konklusjoner for effekt på andre arter, herunder raudåte og reker. Fiskeridirektoratet bestilte rapporten og skriver at den vil brukes i det videre arbeidet mot uønskede miljøeffekter fra oppdrett.

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå