De fleste massedødsfall blant krepsdyr knyttes ikke til lakselusmidler – men krill blir påvirket

I de fleste tilfeller av undersøkte massedødsfall av krepsdyr er det ikke funnet noen klar sammenheng med oppdrettsnæringens behandling mot lakselus.
01. februar 2021

I de fleste tilfeller av undersøkte massedødsfall av krepsdyr er det ikke funnet noen klar sammenheng med oppdrettsnæringens behandling mot lakselus. 

Havforskningsinstituttet har gjennomgått 90 tilfeller av døde krepsdyr, som krill og reker, fra de siste årene. I flertallet av disse hendelsene kunne forskerne ikke se noen åpenbar sammenheng med behandling mot lakselus. 

I flere tilfeller kunne forskerne likevel ikke utelukke en sammenheng. I tre tilfeller var sammenhengen mellom strandede, døde krill og bruk av legemidler mot lakselus sannsynlig. 

Rapporten gir ingen klare konklusjoner for effekt på andre arter, herunder raudåte og reker. Fiskeridirektoratet bestilte rapporten og skriver at den vil brukes i det videre arbeidet mot uønskede miljøeffekter fra oppdrett.

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.

Venter stort innsig av pukkellaks

Høsten 2019 var det rekordstore mengder pukkellaks i elvene i Troms og Finnmark. I sommer ventes det enda større innsig av den uønskete arten.

På forsiden nå