Dette er sommerens beste laksefoto! Foto: Paiju Vatanen

Dette er sommerens beste lakse­fiske­foto

Nå blir det tur til Altaelva sommeren 2020 for finske Paiju Vatanen! Hun tok sommerens beste laksefiskefoto.
01. november 2019


Paiju Vatanen både fisker og fotograferer, og er i Norge hvert år.

– Oi! Nå ble jeg glad – tusen takk! Finske Paiju Vatanen må ta en liten pause fra jobben i sportsfiskebutikken i Jyväskylä, når hun forstår at hun har vunnet førstepremie i sommerens store laksefiskefoto-konkurranse. Vinnerbildet tok hun i Reisaelva i Troms, 8. juli. Paiju forteller at situasjonen ikke var planlagt, men utspilte seg da kjæresten hennes, som hadde tatt laksen på bildet, skulle slippe den ut igjen i elva.

Juryen falt for den spontane situasjonen: vanndråpene, ansiktsuttrykket, og det fantastiske lyset.

Paiju Vatanen forteller at hun både driver sportsfiske og fotografering, og er i Norge hvert år. Hun har bl.a. Insagram-profilen @paijuv.

– Utenom Reisaelva, har vi vært i Stabburselva, Lakselva og Repparfjordelva i Finnmark.

Hun gleder seg til å oppleve Altaelva i slutten av juli til neste år.


Situasjonen oppstår raskt, når laksen skal slippes tilbake i elva … Foto: Paiju Vatanen


(Juryen bemerker at det kanskje ikke er den optimale fang & slipp-håndtering av fisken, men det er vurderingen av vinnerbildets kvalitet som er det vesentlige her.) Foto: Paiju Vatanen

Et gyllent øyeblikk

Juryen har også kåret andre- og tredjepremie i fotokonkurransen som går til Anders Stensås, for et fint kastebilde, og Filip Blaauw, for bildet av en hoppende laks i Dirdalselva i Rogaland.

Annenpremien er et Panasonic Lumix DMC-FZ1000 II kompakt systemkamera, med innebygd 25–400 mm, mens tredjepremien er et Olympus Tough TG-6 vanntett kompaktkamera.Dette bildet, «Fattern svinger fluestanga i Sliperhølen i Orkla», fikk annenplass i vår konkurranse. Foto: Anders Stensås

Anders får et Panasonic Lumix DMC-FZ 1000 II kompakt systemkamera med innebygd 25–400 mm til en verdi av kroner 9939,- Juryen mottok ganske mange bilder av fiskere som poserer med fangst. Ikke så rart, siden det er et stort øyeblikk for de fleste. Vi la mest vekt på bilder som fanget situasjoner.

Sølvbildet, som var fulgt av teksten «Fattern svinger fluestanga i Sliperhølen i Orkla» fanger øyeblikket, hvor elva, fargene og lyset sier noe om laksefiske, også som naturopplevelse.«Siste julidag i Dirdalselva i Rogaland med lite vann og varmt vær, fikk jeg øye på en laks som hadde funnet seg til rette i en rolig høl. Den hadde vist seg flere ganger denne formiddagen», forteller fotograf Filip Blaauw, som stakk av med tredjepremien i årets konkurranse. Foto: Filip Blaauw

Tredjepremien går til Filip Blaauw, som trolig har ventet en stund før han greide å fryse en hoppende laks i et stille parti av elva.

Filip får et Olympus Tough TG-6 vanntett kompaktkamera.

Jakt & Fiske gratulerer de tre vinnerne!

Flere blinkskudd!

Vi fikk inn nærmere 300 bilder i sommerens fotokonkurranse. Juryen applauderer også disse bildene.


«Lykken er total når laksen endelig er på land.» Foto: Helle Charlotte Nilsen


«Min kone, Monica, prøver å lure laksen i krystallklare Eidselva i Nordfjord.» Foto: Tom-Erik Kongsvoll


Mørket har senket seg over Raipas-sonen i Altaelva. Foto: Petter Emil Wikøren


Bosse Lindholm kjører laks en tidig junimorgen ved Midt Lysne i Lærdalselva. Foto: Robert Ågren


Hoppende laks i Vestre Jakobselv. Foto: Aslak Ballari


Laksen stikker ned brekket på flomstor Vefsna. Foto: Christer Kristoffersen


Kjøring av storlaks i Øvre Orkla, 26. juni. Den ultimate opplevelsen for en lidenskapelig fluefisker! Foto: Frode Moen


«Dragkamp med 5-kiloslaks i Syltefjordelva, 12. juli. Fikk etter hvert laksen på land, ny pers på enhåndsstanga!» Foto: Ola Bromseth

Juryen har bestått av journalist og fotograf Torgeir W. Skancke (juryleder), ansvarlig redaktør Ole Kirkemo, og prosjektleder i Villaksens år, Karina Gjerde.

Resten av bildene finner du her.

Siste fra Fiske

Isfiske etter røye:

Gjør et varp i førjulsstria

Det er noe magisk med å ligge langflat på stålisen med nesa i et pilkehull. All konsentrasjon er rettet mot røyeblinken og agnet – og her en advarsel: Aktiviteten er sterkt vanedannende!
Portrettet:

Urokroghen

Det volder litt rabalder, dog fred er ei det beste, men at man noe vil.
Tweed:

Laksefluas vugge

Langs Tweed finner du mange av de største navnene innen fluebinderkunsten. Her ble det på 1800-tallet komponerte laksefluer som skulle bli verdensberømte.

På forsiden nå