Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver

Omfattende laksedød i Alaska skyldes trolig økt temperatur i elvene som følge av en rekordvarm sommer, opplyser delstatens fiskerioppsyn.
25. august 2019

Dermed kan også laksen føres opp på listen over arter som ble berørt av rekordhøye temperaturer i delstaten lengst nordvest i USA. I vassdrag over hele Alaska har det dukket opp død laks, noe som trolig henger sammen med høyere vanntemperatur eller lav vannstand i elvene, sier Sam Rabung, sjefen for kommersielt fiske i Alaskas fisk- og viltforvaltning.

Etaten har ikke tallfestet tidligere forekomster av varmerelatert fiskedød, ettersom dette som regel oppstår sporadisk, forteller Rabung. Denne gangen skal forskerne i etaten hans analysere og oppsummere det som har skjedd.

– Hvis vi har flere år som dette på rad, da tror jeg vi har et stort problem, sier Rabung.

Hvert år er død fisk et vanlig syn i elvene. Stillehavslaksen dør når hunnen har lagt egg og hannen har befruktet dem. Det som har skapt bekymring i år, er at flere av de døde fiskene var fulle av rogn og altså hadde dødd før de fikk gyte.

– Dette er i tråd med det forskere, inkludert meg selv og mine kolleger, har advart mot som en sannsynlig hendelse. Vi må forberede oss og ikke være overrasket om dette skjer i fremtiden også, for det vil det gjøre, sier fiskeforsker Peter Westley ved University of Alaska Fairbanks.

En varm junimåned i Alaska ble etterfulgt av den varmeste måneden som noensinne er målt i delstaten. Gjennomsnittstemperaturen i juli var 14,5 grader celsius, 3 grader høyere enn det historiske snittet. Det finnes dokumenterte målinger tilbake til 1925.

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.

Bred støtte til Tana-fredningen

I sommer forbys alt fiske i Tanavassdraget, landets i særklasse største og viktigste lakseelv. Stengningen støttes av både lokale og tilreisende sportsfiskere.

Venter stort innsig av pukkellaks

Høsten 2019 var det rekordstore mengder pukkellaks i elvene i Troms og Finnmark. I sommer ventes det enda større innsig av den uønskete arten.

På forsiden nå