Sjøørretens fjordliv avsløres

Hvordan lever sjøørret og villaks i fjordfasen? Det skal et forskningsprosjekt i Beiarfjorden i Nordland finne ut av.
01. juli 2019

– Vi satte ut lyttestasjoner i Beiarelva og Beiarfjorden i mars/april og merket fisk fra Beiarelva tidlig i mai, forteller prosjektleder Jan Davidsen ved Norges teknisk- naturvitenskapelig universitet (NTNU).

For å følge fiskens vandringer, bruker forskerne akustisk telemetri. Det vil si at fiskene merkes med et elektronisk merke som sender en kodet lyd med fiskens ID- nummer til lyttestasjonene plassert i vannet.

Slik kan fiskevandringene følges mellom elv og fjord, innen fjorden og mellom fjord og hav.

Viktig informasjon
Hvordan sjøørreten og villaksen bruker fjorden er viktig informasjon.  

– Opplysningene kan f.eks. brukes i forbindelse med arealplanlegging i kystsonen og vurdering av effekter fra oppdrettsnæring og sportsfiske, sier Davidsen, som legger til at sluttrapporten vil ligge på bordet seinest juni 2022.

NTNU- forskere med samarbeidspartnere har for øvrig kartlagt sjøørreten i en rekke andre fjordsystemer i Midt- Norge siden 2011 (www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/sjoorretens-liv).

Ved å avsløre hvordan sjøørreten lever i fjorden, økes kunnskapen om hvilke trusselfaktorer den står overfor.

Siste fra Fiske

Nytt utbrudd av mystisk laksesykdom i Enningdalselva

Åpningshelga i Enningdalselva (Berbyelva) i Østfold ble en gedigen skuffelse. Totalt er fire laks med sykdomstegn lik det som herjet laksen i elva i fjor, fisket opp.
Norge - feriefiskelandet:

Her finner du ferieørreten

Er det prikkete ørret du er ute etter, er Norge et ypperlig ferieland. I år blir det trolig bedre plass i ørretelvene, da antallet utlendinger trolig blir langt færre. Her er våre førstevalg!

Opptegnelser fra kjelleren om wobblerens egnethet til laksefiske

Vi trodde vi kunne litt om laksefiske med wobbler. Det var før vi havnet i en kjeller på Ålgård.

På forsiden nå