I Frafjordelva øst for Stavanger fiskes det flest laks nedenfor Molaugsvatnet, som ligger ca. midt på lakseførende strekning. Her fra utløpet i Høgsfjorden i Gjesdal kommune.

Gjør Frafjord­elva mer tilgjengelig etter pålegg fra Fylkes­mannen

Nye 3,2 km av Frafjordelva i Rogaland er åpnet for allmennheten.
24. juli 2019

Frafjordelva har vært fullkalket siden 1995. I utgangspunktet krever myndighetene at alt fiske skal være allment tilgjengelig i den rundt 6,4 km lange lakseelva. Likevel aksepteres det unntak fra regelen i avgrensede deler.

Etter pålegg fra fylkesmannen – og en diskusjonsrunde – ble to nye vald gjort tilgjengelige i sommer.   

– Nå har vi åpnet for allment fiske ved gårdene Håland og Molaug. Strekningen er på til sammen 3,2 km i øvre del av elva, forteller formann i Frafjord elveeigarlag, Per Terje Haaland.

20 kilos kubbe
På et av de nye valdene ble fiskekortene revet raskt bort, mens kortsalget på resten av elva gikk tregt i starten. Laksefiskerne hadde kanskje fjorårets tørkesommer friskt i minne, da det knapt ble landet fisk i juli.

I en gjennomsnittssesong fiskes det 1100–1500 kg laks i denne flomelva. Elveeierformannen mener potensialet er større i elva han beskriver som Rogalands flotteste fluefiskeelv.

– Nå fiskes det mer laks i første halvdel av juni enn tidligere. Snittvekta ligger ellers rundt seks–sju kilo, og for to år siden ble det landet en rugg på over 20 kilo.  

Selv om fylkesmannen ønsker hele elva åpnet, er fremdeles to vald utilgjengelige for menigmann.  

– Vi lytter selvfølgelig til myndighetene, sier Per Terje Haaland diplomatisk.   

Fiskekort: scanatura.no

Elveinfo: frafjordelva.no

Emneord: 

Siste fra Fiske

Sesonganalysen:

2020 - oppløftende for laks og fiskere

Bunnsolide fangster i Trøndelag, godt fiske i Nordland og en klar bedring i mange elver på Vestlandet. Det er det store bildet fra årets laksefiske.
Rogaland:

Et krafttak for sjøørreten

– Det er på høy tid å snu den negative trenden for sjøørreten, fastslår Knut Ståle Eriksen, fiskeutvalgsleder i NJFF- Rogaland.

Er dette Norges største sjøørret tatt på flue?

Martin Dahl tok i høst en sjøørret som etter alle solemerker var større enn den offisielle norgesrekorden på flue.

På forsiden nå