Annonse

Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden

Undersøkelser av sjøbunnen i Tyrifjorden viser foruroligende høye nivåer av miljøgifter, og Miljødirektoratet advarer folk mot å spise abbor fra innsjøen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

De nye undersøkelsene har avdekket høye nivåer av perfluorerte stoffer (PFAS) i sjøbunnen flere steder, opplyser Miljødirektoratet.

Mattilsynet, som er blitt bedt om en vurdering, advarer folk mot å spise abbor fra Tyrifjorden, Randselva og Storelva, og gjedde fra Randselva.

– Det er bekymringsfullt at denne gruppen miljøgifter er funnet på så mange steder i Tyrifjorden og med uakseptable høye nivåer i enkelte fiskearter. I tillegg til å ha negative effekter på mennesker, kan PFAS også skade miljøet og økosystemer. Disse miljøgiftene brytes ikke ned i miljøet og hoper seg opp i levende organismer og i næringskjeden, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Prøvene ble tatt i 2018 og bekrefter tidligere funn, men viser et større omfang av forurensningen.

PFAS i Tyrifjorden kommer hovedsakelig fra utslipp fra en nedlagt papirfabrikk på Viul utenfor Hønefoss. De høyeste konsentrasjonene av miljøgiftene er funnet i sedimenter og i fisk fra i Randselva, i nærheten av fabrikken. Her er konsentrasjonene av PFAS mer enn 1000 ganger høyere enn oppstrøms fabrikken. Prøvene viser at miljøgiftene har spredt seg med partikler i elven ut i Tyrifjorden. Det er ikke funnet miljøgifter i selve vannet.

– Selv om fabrikken er lagt ned, har bedriften et ansvar for å rydde opp i ulovlig forurensning fra virksomheten. Vi har gitt bedriften frist til 1. januar 2020 for å sende oss forslag til tiltak som sikrer dette, sier Ellen Hambro.

PFAS-er brukes blant annet i impregneringsmidler og brannskum, og blant disse stoffene er PFOS og PFOA. Får man i seg PFOS over tålegrensen, øker det risiko for forhøyet kolesterolnivå, påvirkning av leverfunksjonen, redusert effekt av vaksiner hos barn og redusert fødselsvekt.

Tyrifjorden ligger i kommunene Ringerike, Hole, Lier og Modum i Buskerud fylke og er Norges femte største innsjø i utstrekning.

Powered by Labrador CMS