Rasende oppdretts­motstandere møtte kongeparet

Demonstranter som er rasende på norsk oppdrettsnæring, sto og ventet på kongeparet da de skulle ankomme Nasjonalbiblioteket i Santiago torsdag.
28. mars 2019

Med fløyter og megafoner laget demonstrantene mye lyd utenfor bygningen hvor kongeparet deltok på et kulturelt arrangement i den chilenske hovedstaden. 

– De norske oppdrettsselskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitære forhold og sosiale og arbeidsvilkår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile. Hvorfor?, spør Juan Carlos Cardenas overfor NTB.

– Veldig overrasket
Cardenas leder organisasjonen Centro Ecoceanos Chile, som er en del av en koalisjon som jobber for å ansvarliggjøre oppdrettsnæringen i landet, hvor flere norske selskaper er til stede. 

– I deler av Chile kommer store deler av havforurensningen, kjemisk forurensning, fra oppdrettsnæringen, som ofte ikke følger reglene. Vi ber det norske folk om å rette oppmerksomhet mot de norske selskapene og hvordan de opptrer i Chile, sier han.

Cardenas varsler at det blir flere demonstrasjoner under kongeparets seks dagers lange statsbesøk i Chile som startet onsdag.

– Vi elsker det norske folket, fordi Norge støttet oss i perioden etter militærkuppet. Derfor er vi veldig overrasket over at et land som har høye standarder og respekt for miljøet, likestilling og arbeidsrettigheter, ikke respekterer det samme i Chile, sier Cardenas.

– Regner med de følger reglene
Kong Harald svarer følgende når han blir konfrontert med demonstrasjonen utenfor nasjonalbiblioteket. 

– Jeg regner med at norske bedrifter følger de lover og regler som finnes. Hvis det ikke er bærekraftig, så er det lovene og reglene som er feil, og da må de lage strengere krav, sier han.

Og legger til:

– Vi er helt enige om én ting: vi trenger et rent og friskt hav.

Siste fra Fiske

Er dette Norges største sjøørret tatt på flue?

Martin Dahl tok i høst en sjøørret som etter alle solemerker var større enn den offisielle norgesrekorden på flue.

Drømmedøgnet i Beiarn

Dette er historien om en laks og en sjøørret som til sammen veide over 30 kilo …

Maner til måtehold hos havfiskerne

Den erfarne fiskeguiden Tore Gismervik maner til måtehold for havfiskere. Historien om Fedje, som gikk fra steinbit-paradis til kollaps, har endret sportsfiskerens innstilling.

På forsiden nå