Nybakt norgesmester i isfiske, Ivar Borthen fra Trysil SFK, lar seg ikke affisere av at klubbkameraten Kjell Joar Nerhagen (t.v) virker ganske sugen på øyeblikkelig revansje. Nerhagen tok sølv.

Ivar Borthen ble norges­mester i isfiske

Norgesmesteren fra Trysil SFK tok en soleklar seier under NM Isfiske 2019, 3. mars på Lomnessjøen i Rendalen, rett foran klubbkamerat Kjell Joar Nerhagen (t.v.) Bronseplassen tok Magnus Riksfjord fra SFK Pimpel Sør.
03. mars 2019

Jonas Fjeld fra Eidskog JFF lå en stund i tet med 6736 g. Så kom de store fiskeposene til innveiing. Først lå det en fangst på drøyt åtte kilo øverst på lista. Så noen over ni, før Magnus Riksfjord (SFK Pimpel Sør) veide inn 9859 g. Riksfjord hadde selv ikke tro på seier:

– Nei, dette holder ikke inn. Det kommer folk bak meg med betydelig større fangster.

Det tok ikke så lang tid før Kjell Joar Nerhagen veide inn 9974 g, ett godt hekto foran konkurrenten fra Vestfold og ga Riksfjord rett. Fiskerne rapporterte om store lokale variasjoner. 

– Fant du et høl, ble det bra. Vi sprang i tre kvarter før vi fant fisken, sier Riksfjord.


Været snudde fra lørdag til søndag, og deltakerne måtte tåle tidvis tett snødrev. Røde Kors og NJFF holdt fortet med to lavvoer.

Og Riksfjord måtte se seg skjøvet ned enda et hakk, til tredjeplass på pallen. Ivar Borthen (55) fra Trysil SFK veide inn ikke mindre enn 10654,5 g og kunne med det smykke seg med tittelen norgesmester i isfiske.

– Det tok ganske lang tid før jeg fant fisken. Det var en del folk der, så fisken ble skremt. Da gikk den høyere i vannet. Da jeg oppdaga det, og det roa seg på isen, da fikk jeg dem.

Gullgrossist
Borthen brukte i hovedsak mormysjka, men fikk også noe på lokkemeite. Det ble tatt noen respektable sik, og en håndfull fin harr, men abbor og mort var utslagsgivende. Da norgesmesteren først fant den rette plassen ble det over ti kilo på to hull i løpet av halvannen time.

Han har også andre tidligere pallplasseringer i meite og isfiske for lag, men dette er den første pallplassen et individuelt Isfiske NM.

Nå kan han notere ned gull i NM Isfiske, NM tradisjonelt meite og NM moderne meite, samt gull i NM isfiske for lag, og mormysjka individuelt. 

– Det har tatt noen år, men nå har jeg alle de individuelle titlene. Jeg kommer ikke til å pensjonere meg allikevel av den grunn, sier norgesmesteren til Jakt & Fiske.


Det ble tatt godt over 1,2 tonn fisk i løpet av NM-helga. Foto: Steinar Paulsen

All fisk var gjeldende
– Jeg fikk bare mort. Ikke en eneste abbor havna i dunken. 

Mort er ingen fremmed art for gullgrossisten fra Trysil, som har deltatt i to verdensmesterskap i mormysjka.

– Jeg har fiska mye mort og syns det er veldig bra at all fisk var tellende denne gangen. Det er veldig mye fisk i vannet, så alle får fisk. Lomnessjøen er et ypperlig konkurransevann, sier Ivar Borthen.


Det var ingen ting å si på hverken oppmøtet eller entusiasmen hos den yngre garde.

At all fisk unntatt ørret og gjedde var gjeldende i konkurransen, er uvanlig i NM-sammenheng.

– Lomnessjøen har et veldig komplekst fiskesamfunn. Derfor er det viktig at vi beskatter det riktig og ikke bare tar ut abbor, sier Marius Hassve, i den ene arrangørforeningen, Evenstad JFF. 

Hassve forsker på fisk og er doktorgradsstipendiat ved Høyskolen i Innlandet, Evenstad.

Arrangementet på Lomnessjøen gikk knirkefritt. 64 lag startet NM på lørdag i knallvær, mens ca. 200 deltakere gikk til dyst i snødrevet under individuelt NM på søndag.

– Vi er veldig godt fornøyd med oppmøtet, sier Runar Rønning, leder i Ytre Rendal JFF, som ved siden av Evenstad JFF og Trysil SFK delte på arrangøransvaret.

Her finner du fullstendige resultatlister for NM isfiske.

Les også: SFK Raufjøringen gjorde rent bord i NM isfiske for lag.


Fiskerne samlet seg i noen få områder på Lomnessjøen.


Herrer Senior

1. Ivar Borthen, Trysil SFK. 10564,5 g.
2. Kjell Joar Nerhagen, Trysil SFK. 9974 g.
3. Magnus Riksfjord, SFK Pimpel Sør. 9859 g.

Damer Senior

1. Lisbeth Bjørnstad SFK Pimpel Sør. 4037,5 g.
2. Tonje Hauger, SFK Acerina. 4015 g.
3. Tove Nygårdsseter, SFK Raufjøringen. 3579 g.

Damer Junior

1. Christina Holtslag, Trysil SFK. 5194 g.
2. Birgit Brøderud, SFK Raufjøringen. 4146,5 g.
3. Celine Bjørnstad, SFK Pimpel Sør. 1216 g.

Herrer Junior

1. Andreas Nygårdsseter, SFK Raufjøringen. 3821 g.
2. Magnus Lilletjernbakken. 3440 g.
3. Johan Alexander Ruud, Odal SFK. 2852 g.

Damer Veteran

1. Heidi Karstensen, Odal SFK. 9463 g.
2. Astrid Bækken, Romedal og Valset JFF. 2696 g.
3. May Leikåsen, Hof Vestre JFF. 2260,5 g.

Herrer Veteran

1. Hans Holen, SFK Raufjøringen. 7704 g.
2. Terje Dahlen, Eidsvoll Skog JFF. 7035,5 g.
3. Leif Joar Kvehaugen, SFK Perca. 9859 g.


 

Emneord: 

Siste fra Fiske

Surna får mer vann

Surna på Nordmøre er det første av landets 53 nasjonale laksevassdrag som har gjennomført revisjon av vannkraftkonsesjonen. Elva får nå mer vann og riktigere vanntemperatur. – Dette er vi fornøyd med, sier Georg Solem, leder i elveeierlaget.
Helhetlig plan for Oslofjorden:

– Gjennomføringen er den store utfordringen

Fiskekonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Øyvind Fjeldseth, er positiv til intensjonene regjeringens tiltaksplan, men sier det vil kreve store ressurser og godt samarbeid mellom flere etater for å realisere den.
Havforskningsinstituttet:

Utbredt fiske i vernede havområder i Norge

I flere av havområdene som Norge har vernet, pågår det til dels utbredt fiske. Dette mener Havforskningsinstituttet strider mot internasjonale regler.

På forsiden nå