"Mindre rømming" var 16.000 laks

Rundt 16.000 laks rømte fra havmerden til Ocean Farming i Trøndelag i fjor. Hendelsen ble først beskrevet som "en mindre rømming".
24. januar 2019

Fiskeridirektoratet mottok meldingen om rømmingen fra selskapets lokalitet Håbranden utenfor Frøya i september. Det var da havmerden krenget 3. september rømmingen skjedde. 

- Det er så langt gjort en gjenfangst på 69 laks rundt merden, dette indikerer at hendelsen har et begrenset omfang, men vi tar dette på største alvor, sa konsernsjef Olav-Andreas Ervik til magasinet Kyst.no da.

Merden er nå tømt, og fisken er slaktet ut. Den rømte fisken hadde en snittvekt på rundt fire kilo. Opptellingen viser at det oppdretteren hevdet var en “mindre mengde fisk” viste seg å være ikke mindre enn 16 000 oppdrettslaks.

Direktoratet ga pålegg om miljøovervåking av 13 laksevassdrag i oktober. Videre oppfølging av saken gjøres av Fiskeridirektoratets region i Midt-Norge.

Ocean Farming er et selskap i Salmar-konsernet.

Siste fra Fiske

Fiskertips:

Slik fisker du best om natten

I motsetning til den jevne fisker, er de fleste fiskeslag svært aktive om natten. I mange tilfeller er det nettopp i ly av mørket de største er lettest å lure. Her er tipsene du trenger for å lykkes.

Støyutsatt fisk har økt risiko for tidlig død

Fisk som blir utsatt for støy over lengre tid, har økt risiko for å dø tidligere i livet, viser en britisk studie.

– Det er oppdretterne som skal betale når fisk rømmer

Det sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). Oppdrettsnæringen skal nå automatisk ta regningen når Fiskeridirektoratet må fiske opp rømt oppdrettslaks.

På forsiden nå