Annonse

Fiskertips

Slik får du mer fisketid i sommer

Skulle du gjerne fisket langt mer i sommermånedene? I så fall er du ikke alene, men fortvil ikke. Småbarnspappa og fiskenerd, Erlend Borge, har tipsene som kan gi både flere og mer innbringende fisketurer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I disse dager ser tusener av nordmenn fram mot en innholdsrik fiskesommer. For det skorter sjelden på drømmer og ambisjoner om fangst og fiskedøgn.

Men når sesongen går mot slutten, må svært mange konstatere at også denne sommeren det ble langt mindre fisking enn man hadde håpet på. Det finnes imidlertid dem som får fiskekabalen til å gå opp – uten å forsømme familieforpliktelser og arbeid.

Fisker daglig

– Om du planlegger godt og forbereder det som trengs i god tid, er det utrolig hvor mye du kan få fisket, sier Erlend Borge.
36-åringen er opprinnelig fra Askøy utenfor Bergen,nåbosattiKristiansandmedkone,tobarn og full jobb.

Trikset er å etablere noen enkle rutiner, som reduserer pakke- og planleggingstid til et minimum

– Hvor mye jeg selv fisker? Nesten daglig hele året. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro.
Borge jobber til daglig i barnehage, og forteller at han også benytter enhver anledning til å ta med ungene ut på fisketur i nærområdet.

Enkle rutiner

– De synes det er like artig som meg, så det er en vinn-vinn-situasjon, smiler Erlend.
På hjemmebane erfarte han raskt at dersom han både skulle få tid til å fiske så mye som han ønsket – både alene og sammen med sine to sønner på 10 og 12 år – måtte han være klar før muligheten bød seg.

– Trikset er å etablere noen enkle rutiner, som reduserer pakke- og planleggingstid til et minimum, slik at du kan være ute av døra på få minutter. Hvis man bare vil, får man det til. Det handler om å bestemme seg og ikke lage så mye styr rundt det å dra ut.

Frykten for ikke å lykkes

Erlend Borge forteller at han ofte møter folk som sier de har lyst til å fiske, men som ikke våger fordi de kan for lite og er redde for å stille med feil utstyr. Han har en klar oppfordring:

– Hopp i det! Alle må begynne et sted. Ikke vær så nøye på om du ikke gjør alt riktig.
Ifølge Erlend, synes særlig voksne menn at det kan være flaut å be om råd.

– Det er synd, for de aller fleste erfarne sportsfiskere synes bare det er kjempeartig å dele av sin kunnskap. Bare prøv, og du vil oppleve at det er svært langt mellom grinebiterne som snur ryggen til deg.

– Sørg for å gi ungene tett oppfølging og utstyr som fungerer på fisketur. Det øker sjansen for fangst og mestringsfølelse. Dette er gode opplevelser de tar med seg videre, sier Erlend. Her sammen med sønnen Alexander (12).
– Sørg for å gi ungene tett oppfølging og utstyr som fungerer på fisketur. Det øker sjansen for fangst og mestringsfølelse. Dette er gode opplevelser de tar med seg videre, sier Erlend. Her sammen med sønnen Alexander (12).

Erlends beste tips

Bestem deg for hvor du vil fiske

  • Lag en oversikt over aktuelle fiskeplasser/turer før sesongen starter.
  • Trenger du tips? Kontakt din lokale jeger- og fiskerfor- ning, spør og grav der du kjøper fiskeutstyr og bruk kart og tilgjengelig informasjon på nettet.
  • Husk variasjon. Det lønner seg både å planlegge for kjappe dags- og kveldsturer i nærområdet, og for litt lengre helgeturer.
  • Tenk arter og sesong, og hvor det eventuelt kan være fint å ta med barn.

Ha utstyret klart

  • God orden i fiskeutstyret er alfa og omega. Gå over alt før sesongen starter, så du slipper å bruke dyrebar tid på å lete når du skal av gårde.
  • Fisker du variert; ha slukbokser, takkelmapper, flue- bokser og eventuelt agn (i kjøleskap eller fryser) klappet og klart, da kan du bare nappe med deg det som trengs.
  • En ferdigpakket sekk med «grunnutrustning», som kniv, poser til fisk vekt og hodelykt, vil også spare deg for tid.

Overvinn tidsklemma

  • Det koker ned til prioritering og planlegging. Selv i en hektisk hverdag med jobb og familie, kan de fleste av oss finne noen tidsvinduer til å gjøre det vi liker best.
  • Tid med familie og venner kan utmerket kombineres med en fisketur i nærområdet. Ha gjerne litt «låneu styr» klart til venner som ikke er så bevandret på fiskestien.
  • Husk at mørket i liten grad er en begrensende faktor i de lyse sommermånedene. Duggfriske morgener – før familie og jobb krever sitt – kan by på fantastiske fiskeopplevelser. Det samme kan seine kveldstimer.
Powered by Labrador CMS