Annonse

Har du ettersøksavtalen i boks?

– Med 11 000 godkjente ettersøkshunder, og 1900 med videregående ettersøkskurs, er det ingen unnskyldning å hevde at du ikke finner hund i ditt distrikt. Gå inn på ettersøksregisteret på nkk.no, oppfordrer Rune Borgersen. Her med Bayersk viltsporhund Aslög's Bacchus, «Japp».

Bukkejakta på rådyr står for døra. Men langt fra alle har den lovpålagte ettersøksavtalen på plass, ifølge ettersøksjeger Rune Borgersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Mitt anslag er at en tredel av rådyrjegerne ikke har ettersøksavtale på plass når bukkejakta starter 10. august, hevder fylkesinstruktør ettersøk i NJFF- Buskerud, Rune Borgersen.

– Hvordan kan du dokumentere dette?

– Dette er det mulig å beregne på flere måter. I løpet av høsten får vi en god del henvendelser fra jegere som trenger hjelp til ettersøk. Når vi spør om de har en avtale, så er det ganske mange som svarer nei. Anslaget baserer seg også på erfaringer i kurssammenheng, sier han.

Må være ærlige

– I hvor stor del av skuddsituasjonene tror du folk lar være å melde fra, dersom det påskutte rådyret ikke blir funnet?

En ganske stor andel. Ett eksempel: I 2018 var jeg med på felling av 16 rådyr under ordinær jakt. Vi hadde fire ettersøk, hvorav to gikk over to dager. Dette er erfarne jegere, og på ingen måte uvanlig. Hvis et ettersøk går utover én dag, er det pålagt å melde fra til kommunens viltansvarlige. Ingen av kommunene i mitt område fikk noen telefoner dette året.

Rune Borgersen medgir at tallene ikke er hyggelige, men er opptatt av at NJFF må tørre å fronte problematikken:

– Vi er mer tjent med å være ærlige, og fortelle at dette er vi ikke gode nok på, sier han.

Her finner du reglene for ettersøk.

Powered by Labrador CMS