Annonse

Rådyr lever farligst i trafikken i Trøndelag

Rådyr, elg og hjort lever farlig i trafikken, spesielt i høstmånedene. Flest rådyr ble påkjørt og drept i Trøndelag om høsten i jaktåret 2019–2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det er ikke bare jegerne som rådyr, elg og hjort bør frykte i høstmånedene september til november, viser oversikten fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt for jaktåret 2019–2020 ble 6.900 hjortevilt påkjørt og drept på europaveier, fylkesveier og riksveier i høstmånedene. Nesten 90 prosent av alle påkjørsler skjedde på disse tre veiene. Totalt ble det påkjørt og drept 7.700 rådyr, elg og hjort i disse månedene.

Det er rådyrene som er mest utsatt i trafikken. I alt 5.800 rådyr ble påkjørt og drept av motorkjøretøy. For elg og hjort er antall trafikkdrepte dyr henholdsvis 983 og 918.

Trøndelag er farligst for rådyra med 947 drepte, mens elgen bør frykte Hedmark; der ble 219 elg påkjørt og drept de tre høstmånedene i jaktåret 2019–2020. For hjort er det Møre og Romsdal som er farligst med 238 trafikkdrepte dyr.

Totalt ble 12.261 hjortevilt ble registrert omkommet eller drept utenom ordinær jakt i jaktåret 2019-2020, ifølge SSB.

Les også: – Folk melder ikke fra om viltpåkjørsler

NJFFs samarbeidspartner Gjensidige har laget et viltbånd, som kan skaffes hos ditt lokale fylkeskontor.

Gode råd ved viltpåkjørsel

Dersom du kjører på et dyr, er første bud å melde fra. Politiet varsler viltnemnda i den aktuelle kommunen. Viltnemnda rykker ut og vurderer hva som skal skje med fallviltet. Ved mindre alvorlige ulykker, kan det gis tillatelse til å kjøre videre dersom ulykkesstedet er tydelig merket.

  1. Sikre skadestedet:

    a) Plasser bilen slik at den er synlig og skjermer skadested.
    b) Sett på nødblink og parkeringslys.
    c) Ta på refleksvest og sett ut varseltrekant.

  2. Ring politiet02800, eller kontakt viltnemnda i den aktuelle kommunen.
  3. Marker påkjørselsstedet dersom dyret forlot veien.
  4. Diriger trafikken om nødvendig.
Powered by Labrador CMS