Annonse

Introjakt på hjort

Jakt stort i Telemark

Nysgjerrig på storviltjakt? I Bamble i Telemark blir nye hjorte- og elgjegere tatt imot med åpne armer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Losen kommer rett imot oss. Jeg stirrer inn i skogen. Vegetasjonen er tett, her kan ting skje fort.

Vi sitter på en av de giftigste postene i hele terrenget: ei smal landtunge mellom to vann. Det ser ut som Mattis (17) og Runar (61), som sitter like bortenfor, også er klare. Hunden høres stadig nærmere …

John-Kyrre Fjeldvik (t.v), Trond Thomassen (i midten) og Arne Dag Norheim, legger en plan for første drev.

Vi er i skogsbygda Rørholt i Bamble – et eldorado for jakt og fiske. Bamble JFL – en av Telemarks største og mest aktive foreninger – har disponert småviltjakta og sportsfisket her i en mannsalder. Foreningen disponerer fem hytter, jakt på småvilt, bever og smårovvilt. Fjorårets rådyrkvote var på hele 22 dyr. Fra 2018 overtok foreningen også elg- og hjortejakta på terrenget som kalles «Grønne stykket», mellom Rørholt og Langen.

Det er grøssen morgen i skogsbygda Rørholt i Bamble, da jaktleder John-Kyrre Fjeldvik (t.v) går gjennom sikkerhetsregler og plan for dagens hjortejakt.

Kronhjort på post
Losen er tett på, idet det plutselig blir stille. Etter kort tid meldes det fra hundefører at dyret har snudd, og er på vei tilbake. Det er liten tvil om at dyret – som viste seg å være ei elgkvige – fikk vær av oss. Men det var kanskje like greit: Det er første dag av hjortejakta, og flere uker til elgjaktstart.

Introjeger Mattis Fjeldvik Lorentzen er ikke helt uerfaren på jaktstien. Han har jaktet skogsfugl og rype i flere år. Han deltok på introjakta i fjor også – noe som ga skikkelig mersmak:

– Vi satt på posten og glodde. Plutselig hørte vi to bjeff fra bikkja. Fem sekunder seinere passerte en svær kronhjort i full fart på 40–50 meters hold. Jeg hadde den i siktet, men det gikk så fort at jeg ikke følte meg trygg nok til å skyte, forteller Mattis.

– Men det ga motivasjon til å prøve igjen?

– Ja, nå vil jeg ikke annet enn å jakte, sier 17-åringen, som synes Bamble JFLs opplegg er veldig bra.

Jaktlaget slipper elghunder både etter elg og hjort.

Elg i drevet
Det er nylig avgåtte styreleder i NJFF, Runar Rugtvedt, som er veileder for Mattis denne dagen. Det ser ut som han trives med oppgaven, han sitter stort sett og smiler. Etter endt drev går veilederen og småprater med Mattis, og gir tips og råd om elg- og hjortejakt.

– Se her, her har hjorten vært! Runar peker mot bredden av et tjern. Hjortespor i søla forteller at dyra tydeligvis har vært her for å slokke tørsten.

– Se her, her har hjorten vært, sier Runar Rugtvedt (t.v.). Fem sekunder seinere snur Mattis Fjeldvik Lorentzen (t.h.) seg, og oppdager en elg ikke langt unna. Men foreløpig er det bare hjortejakt som pågår.

Mattis kikker imidlertid en helt annen vei.

– Se der!

På andre siden av tjernet åpenbarer losdyret seg i vannkanten. Kviga kommer i god fart i retning posten vi satt på. Elghunden kommer like etter.

Kort tid etterpå samles det 20 mann- og kvinne store laget til lunsj i en gapahuk sentralt i terrenget. Pølsepakkene sprettes, og unge og voksne koser seg i høstsola.

Det er flere som vil følge gråhunden Bamse…

Mindre elg – mer hjort
Storviltjakta i Bamble har endret karakter de seinere åra, ettersom elgbestanden har gått sterkt tilbake. Hjorten derimot, har blitt stadig mer tallrik. 1994 var toppåret i elgjakta, med 234 felte dyr. I 2017 ble det kun skutt 34! Sett elg-statistikken indikerer en bestandsnedgang på 60–70 prosent de siste 15–20 åra. Antall skutte hjort landet på 46 dyr i 2017.

Jaktleder for introjakta, og leder av jaktutvalget i Bamble JFL, er John-Kyrre Fjeldvik. Han forteller at det har vært et ønske opplæringsjakt på storvilt i Bamble i mange år. Foreningen fikk overta storviltjakta på det kommunalt eide terrenget i 2017, med forutsetning om at det kun skulle arrangeres opplæringsjakt.

– Hvordan er interessen blant nye hjorteviltjegere?

– Den er god, men ikke så god som vi hadde håpet blant de yngste ungdommene, som er den viktigste målgruppa vår.

– Hva tror du kan være grunnen til det?

– Det er vanskelig å si – det kan være at noen er usikre på det å være med på jakt, eller være med mennesker de ikke kjenner. Tidligere foregikk jo opplæringa ved at man ble med andre familiemedlemmer på jakt. I dag er det mindre av dette, kanskje spesielt etter at elgbestanden har gått ned, tror jaktlederen.

Seinere i jakta blir det elgfall, og det er «vår mann», Mattis Fjeldvik Lorentzen som sender dyret i bakken!

Fra hele landet
– Må man være fra Bamble for å bli med på introjakt på hjort og elg?

– Nei, man kan være fra hele Norge. Du søker via NJFFs introjaktsystem på njff.no. I år hadde vi søknader fra øvre Telemark i den ene enden til Lørenskog i den andre.

– Hvordan opplever du det å arrangere introjakt?

– Veldig moro! Det er fint å kunne introdusere ungdommene for storviltjakt, sier han.

– Tror du at dette tiltaket vil endre alderssnittet, slik at storviltjakta blir mindre «gubbepreget»?

– Vel, det er jo vanskelig å komme inn på elgjaktlag hvis man ikke har de rette kontaktene. Vi ønsker i alle fall å hjelpe unge mennesker inn, sier John-Kyrre Fjeldvik.

Jakt & Fiske ble med på enda noen drev i Rørholtskogen. I oktober, da elgjakta var i gang, fikk vi dyr på post. Det knaket i kvist, og konturene av et dyr kunne skimtes et kort øyeblikk mellom trærne. Ganglaget tilsa voksen okse. Men den beveget seg så godt skjult av vegetasjonen at skudd var utelukket – denne gang.

Totalt endte høstens introjakt i Bamble med to felte hjort og én elg. Kvota er treårig, og til neste år kan det felles én hjort og to elg.

Det nærmere 20 mann og kvinner store laget samles til lunsj i gapahuken.
Powered by Labrador CMS