Annonse

Fotostory || Spurvehauk

Superjegeren

Raske vingeslag gjennom skogen, og et glimt av grått og brunt mellom greinene. Deretter sitter spurvehaukhannen på den faste stokken, klar med mat til fruen og de små i reiret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Jeg begynner på den bratte stigningen opp skogsveien med teleobjektiv og stativ som veier tungt i sekken. Det er ennå mørkt. Jeg vil være på plass før spurvehauken starter småfugljakten. Det er vår, og ei travel tid for haukeparet.

I kamuflasjeteltet sitter jeg først og fremst og lytter. Det er nærmest umulig å se hvor hauken jakter. Med en enorm fart og presisjon, fanger den imponerende mye småfugl som den bringer tilbake til maken. Det er hekkesesong, og reiret er pusset opp med nye kvister.

Der!

Hannens umiskjennelige kall. Han sitter på den faste stokken med nyfanget fugl i klørne, og roper på maken sin. Hunnen kommer susende inn fra siden.

I en perfekt koordinert manøver slipper hannen taket mens hunnen overtar byttet i lufta. Hun takker og tar med seg nok en småfugl til de små i reiret.

På seinsommeren forlater ungene reiret, og bruker gjerne nærområdet for å trene vingene. Her møtes to av dem på en stokk i skogen.
Når høsten kommer, trekker unghaukene ut av skogen for bl.a. å jakte skjærer i kulturlandskapet.


Powered by Labrador CMS